2009. november 9., hétfő

Mire jók azok a meridiánok?





Harmadik legfontosabb elv a meridiánok, azaz az energiapályák működésének megértése. A meridiánok ma már biorezonancia elven alapuló gépekkel mérhetőek, az aktív pontok léte bizonyított. A kínai tanítások szerint a meridiánokban kering a „csi” az életenergia, amelynek keringését az egymással szemben álló, de egymást kiegészítő poláris erők a jin és a jang irányítják. A korábban már említett Öt elem tanának szoros részét képezi a meridiánok harmonikus működése.

12 fő és 8 extra meridián létezik a testünkben, melyek kapcsolatban állnak szervekkel, szövetekkel és a végtagokkal. Az elnevezésük is az egyes szervekhez kötődnek (pl. vékonybél meridián, tüdő meridián, stb.), azonban sokkal többet jelent, mint maga a szerv. A meridiánokon, illetve az akupunktúrás pontokon keresztül számos betegség kezelhető, pl. a vastagbél meridiánon keresztül, nemcsak a bélre hatunk, hanem kezelhetünk allergiát, javíthatjuk az immunrendszer működését, vagy megszüntethetjük az orrvérzést, fogfájást.

A meridiánok fontos szerepe, hogy táplálják a különböző szerveket, segítsék azok funkcióit, szállítsák az éltető energiát és összekapcsolják a belső szerveket a külsőkkel, így biztosítva a test egységes egészét. Ezeken az energia csatornákon lelhetők fel az ún. akupunktúrás pontok. Az akupunktúrás pontok a bőrfelületen, általában izmokban vagy az ízületekben kis mélyedésekben találhatóak, melyek ujjnyomásra gyakran érzékenyek. Ezen pontok ingerlésével vagy nyugtatásával befolyásolható a megzavart funkciójú meridián és ezáltal a szervek funkciózavara gyógyítható.
Az ősi tanítások szerint a meridián terápia alapelve a jin-jang erőviszonyok rendezése, ezáltal az egyensúly visszaállítása a szervezetben, és az energiarendszerben. Ez a feltétele a szervek normális összehangolt működésének. Az akupunktúra és az akupresszúra lényege, hogy a megfelelő pontokat kiválasztva energiát juttasson az energiaszegény területekre, vagy vezesse el a kórosan túltengő, felesleges energiát.


Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre.

Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése