2013. június 22., szombat

Hűtsd le magad egészségesen!



Az elmúlt napok meghozták a totális forróságot! Persze mi kértük a télies tavasz, a sok esős és hűvös nap után a forró nyarat, de azért senki sem erre számított! Azonban ha már itt van, és tombol a nyár, élvezzük minden pillanatát! Számtalan dolgot bevethetsz annak érdekében, hogy jobban viseld a hőséget.  Finomabbnál finomabb, egészséges hűsítő receptek, valamint különleges gyakorlatok várnak rád, hogy élvezhetőbbé tegyék a kánikulát!
Első és legfontosabb szabály, hogy hidratáld magad, s ne csak a bőrödet, hanem belsőd vízháztartásáról is gondoskodj. Rengeteg vizet és ásványi anyagot veszíthetsz az izzadással, így ezeket mindenképp érdemes pótolnod. A nagy forróságban minél több folyadékot igyál – ami lehet víz, hűsítő leves, gyümölcsös shake, tea. A lényeg, hogy ne az előre legyártott cukros üdítőket keresd, hanem gondoskodj az egészséges összetevőkről! Pár perc alatt elkészíthetsz egy egészséges és hűsítő ital vagy ételt. Minden friss zöldség, gyümölcs, a rizs és a joghurt például hűsítő hatású, ezeket felhasználva olyan ételekhez és italokhoz juthatsz, melyek enyhülést hoznak számodra. Íme, néhány hűsítő tipp:
TEÁK
Nincs is jobb egy forró borsmenta teánál! Először megborzong az ember a forró hallatán, de hidd el, pár perc alatt hűsíteni fog mentolos ízével. Forralj egy kis vizet, tehetsz bele zöldteát, és egy kisebb csokor illatos bors- vagy fodormentát (jöhet szárított változatban is). Áztasd kicsit, de ne hagyd kihűlni, egy kis sztíviával megédesítheted, ha úgy szereted és élvezd a zamatát, az illatát. Feldobhatod egy kis citromfűvel, s annak nyugtató hatásával még kedvezőbbé teheted teádat. A hűsítő erején felül, serkenti az anyagcserédet, megnyugtatja az elméd és a tested, fájdalmat és migrént csökkent, és még ezernyi jótékony hatása lesz rád. Add át magad neki!
Jöhet egy kis jeges tea is! Ma már könnyedén hozzájuthatsz valódi gyümölcsteákhoz. Persze Te is készíthetsz ilyet, ha van egy kis időd, és türelmed – de ha mégsem akkor 100%-os gyümölcsteát szerezz be otthonra. Forró vízzel készítsd el a gyümölcsteát a leírása alapján, majd amikor már nem forró, facsarj bele friss gyümölcsök levéből: citrom, málna, eper, cseresznye – bármi, amit találsz otthon. Sőt gyümölcsdarabokat is dobálj bele! Hagyd állni a hűtődben, majd kedvedre fogyaszd a hűsítő teát, s bátran élvezd a gyümölcs darabokat is!
LIMONÁDÉK
A citrusfélék mindig hűsítő hatással bírnak, és magas C-vitamin tartalmuk miatt erősítik a szervezetedet. A limonádé alacsony a kalóriatartalma miatt is közkedvelt, hiszen cukor helyett könnyedén édesítheted mézzel, nyírfacukorral vagy sztíviával is. Isteni együtt a narancs, a citrom, a vérnarancs, megspékelve a gyümölcsök darabjaival. Díszítheted és élénkítheted mentával, bodzával, egy kis gyömbérrel is.
HŰSÍTŐ LEVESEK
Gondolom ilyenkor Te sem a gőzölgő húslevesre vágysz, hanem, egy hideg, könnyű levesre, ami készülhet gyümölcsből vagy zöldségből egyaránt. Egészséges, frissítő, hűsítő és nem utolsó sorban finom is a hideg uborka leves. Joghurttal, kaporral és egy kis fokhagymával mennyei eledelt kreálhatsz néhány pillanat alatt. Az uborkákat meghámozod, felkockázod, és néhány percig egy húsleves alaplében megfőzöd. Adj hozzá joghurtot, sót, borsot, kaprot, fokhagymát, majd botmixerrel turmixold össze. Hűtve elvarázsolhatod vele a családod – még a gyerekek is kedvelni fogják! (a főzéstől is eltekinthetsz, mehet nyersen is az uborka a joghurttal és az egyéb hozzávalókkal)
S nem maradhat ki a gyümölcsleves sem a listáról! Ilyenkor nyáron használjuk ki a hazai gyümölcsök vitamindús erejét és zamatos ízét. Jöhet cseresznye, málna, barack, dinnye, sárgadinnye. Lehet külön-külön is, de lehet vegyesen is használni ezeket a gyümölcseinket. Krémesítheted tejszínnel, vagy hűsítő joghurttal, de ha nincs időd erre, akkor csak turmixold le a gyümölcsöket egy kis jéggel, mézzel, tejszínnel, fűszerekkel és máris ihatod-eheted a hűsítő gyümölcslevest!
NÉHÁNY HŰSÍTŐ GYAKORLAT
Nemcsak ételekkel-italokkal érheted el a kellemes hőmérsékletet. Szabályozhatod hőháztartásod jógával, légzéssel, meditációval, s persze finom frissítő fürdővel is.
A jógalégzések közül kiemelkedően hűsítő hatású a bal orrlyukas légzés. Teendőd csupán annyi, hogy nyugalmi helyzetben, ülve, egyenes gerinccel, befogod a jobb orrlyukad és a balon keresztül szívod magadba az életerőt a levegővel együtt, lassan és mélyen végig a tüdődbe és a hasadba is. Néhány percig végezve ezt a
gyakorlatot, nyugalmi állapotba kerülsz és megérzed hűsítő hatását. A jóga ászanák közül az ülő és a fekvő gyakorlatok hűsíthetnek, valamint a terpeszben álló és előre hajló ászanák hoznak felüdülést számodra.
Szerintem e sorok hallatán máris lehűltél, de ha mégsem, akkor irány a konyhakert, vagy a piac. Szerezd be a hűsítő gyümölcsöket, zöldségeket – de mielőtt elfutnál otthonról, készíts egy kis gyümölcsteát, vagy zöldteát, ami tökéletesen lehűl a hűtődben mire hazaérsz. Este pedig ne feledkezz meg egy kád borsmentás vagy rozmaringos fürdővízről, mely megnyugvást hoz estére, felfrissíti az izmokat, lehűt, és a lelked lecsendesíti. Egészségedre!

 

Egészséget, jókedvet kívánok szeretettel: Sándor Szilvi Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre. Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.