2012. szeptember 18., kedd

Add ide kezed, s lábad, megmondom ki vagy! – 1. rész: Körömdiagnózis


Tudtad, hogy számtalan információt tárol a lábad, az ujjaid, a körmeid és a bőröd színe? Bármi, ami zajlik a szervezetedben megjelenik valamilyen eltérésként a bőrödön, a körmeiden vagy a tested valamelyik külső felszínén. Muszáj ezekre a jelekre odafigyelned, hiszen ezek segíthetnek felismerni az esetleges problémákat, a mélyebben meghúzódó eltéréseket, melyek miatt még nem érzed rosszul magad, de ideje rajtuk változtatni.

Már az ősi Kínában is nagy szerepet kapott a páciens megfigyelése. Megnézték a beteg arcszínét, ellenőrizték körmeinek állapotát, sőt a szaglást is bevetették annak érdekében, hogy minél pontosabb diagnózist állítsanak fel, s hogy a legjobb kezelési módot adhassák annak érdekében, hogy ne csak a tünetek szűnjenek meg, hanem az okokat is megoldják.

Mi mindent árul el kezed és lábad a titkaidról? Nézzünk néhány érdekes példát!

Elsőként nézd meg körmeid állapotát, formáját, színét. Persze természetes állapotukban körömlakk és műköröm nélkül.

Ha látsz rajtuk sárgás elszíneződést, akkor érdemes koncentrálnod a májadra, mert túl sok méreganyag gyűlt benne össze, s esetleg az epe nem megfelelően tud ürülni. Érdemes májtisztítást bevetned, sokat segíthetnek a májtisztító gyógyteák is. Persze nézheted az érzelmi hátteret is, azaz ha sárgás elszíneződést látsz, akkor érdemes elgondolkodnod azon, hogy kiből vagy milyen helyzetből van eleged.
Amennyiben túl halvány a körmöd, akkor valószínűleg a vérkeringésed nem megfelelő, esetleg a magas a vörösvérsejt-számod. Észrevettél esetleg fehér illetve színtelen területeket a körmödnél? Ha igen a válaszod, akkor itt az ideje a pihenésnek, hiszen valamitől nagyon kimerültél, úgyhogy jönnie kell egy nagy kikapcsolódásnak! A kékes elszíneződés szívgyengeségre utalhat. Itt érdemes megfontolnod a sportot, és elvetned a mozgásszegény életmódot. Lelki háttérként érdemes megnézned mit élsz meg ekkora fájdalomként. Gondold át, ha fájdalmasnak találod életed, akkor min kell változtatnod, ahhoz, hogy ez ne így legyen.
Az erősen vöröses elszíneződés, arra figyelmeztet, hogy túlhúztad magad, talán túlterhelted a szíved. Mire vagy dühös? Figyelj belülre, és találd meg hol tároltad el dühöd, és áramoltasd ki magadból, ne mérgezzen tovább!
Mindegyik ujjunk kapcsolatban van valamely szervünkkel, vagy meridiánunkkal (energiapályánkkal), ezért fontos, hogy melyik ujjadon látsz a normálistól való eltérést.
Ha a gyűrűsujjad körmén jelennek meg apró fehér pöttyök, azt mutatják, hogy hajlamos vagy vesekőre, és már elkezdődött veséidben a kalcium felhalmozódás. Vess be olyan gyógyteákat (pl. zsurlófű, petrezselyem, csalán) melyek segítenek összetörni a veseköveket és ki is mossák azt. Ha minden körmödön feltűnnek az apró fehér elszíneződések, akkor mindenképp fogyassz több hüvelyest, tojást, tengeri halakat, kagylót, tökmagot, mert cink hiány van a szervezetedben. Valamint érdemes többet foglalkoznod nyugalmaddal, mert idegrendszeri zavarokra is utalhat.

Nézd meg a vonalakat és a barázdákat a körmödön. Ha függőleges barázdákat fedezel fel, az ismét felhívja a figyelmed a máj zavaraira, esetleg az emésztéssel kapcsolatos problémáidra. A keresztirányú barázdák akkor jelennek meg, ha nagyon legyengül a szervezeted, esetleg komolyabb fertőző betegségek, vagy műtétek után, valamint a helytelen fogyókúrák is okozhatják, mert kiürültek a szükséges ásványi anyagok is.

Ha egy-egy mélyebb keresztirányú bemélyedésed van, bélférgességet mutat. Ebben az esetben egyél sok fahéjat, curryt és fokhagymát!
Most nézd meg a körömágyadnál a félhold területét. Ha nagyon kicsi a félhold a körmödön, azt mutathatja, hogy kevés benned az életerőd, lecsökkent az immunrendszered. Mindenképp érdemes feltöltened szervezeted vitaminokkal, valamint időt kell szánnod a kikapcsolódásra is. Ha túlságosan kiemelkedő, talán körmöd felét is berajzolja, akkor tachycardiára (megszokottnál gyakoribb szívverés) vagy hajlamos.
Ha túlságosan törékeny a körmöd, akkor egyrészt lehet A-, B- és D-vitamin hiány  a szervezetedben, de utalhat rossz emésztésre, vashiányra, bőrbetegségre vagy nem megfelelő epeürülési folyamatra.

Ugye milyen árulkodó a tested, és még csak a körmeid meséltek állapotodról, érzelmeidről. Következő alkalommal talpaid egészségéről és árulkodó jeleiről mesélek, tarts velem legközelebb is, de addig is szánj időt az elemzésre, nézd meg körmeidet és ismerkedj meg jobban önmagaddal. Adj lehetőséget arra, hogy változtass a rossz beidegződéseken, a rejtőző problémákon még idejében azáltal, hogy felismered tested jelzéseit.

Egészséget, jókedvet kívánok szeretettel: Sándor Szilvi Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre. Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése