2012. július 24., kedd

Több mint, testőr! – Természetes védelem kókusz- és szezámolajjal)


Szárad és töredezik a hajad? Esetleg leégtél? A bőröd már nem a régi fényében tündököl? Ha Te is érzed a nyár okozta problémákat a bőrödön, vagy a hajadon, akkor ideje megismerkedned két természetes Testőrrel! Bevallom, két személyes kedvencemet szeretném bemutatni neked, akik védelmeznek, feltöltik bőröd, ápolnak és kényeztetnek. A kókuszolaj és a szezámolaj több mint, tested őrei, ők igazi társak a hétköznapokban, a nyári szünetben, a fáradt estéken, szinte bármikor számíthatsz rájuk. Lássuk hát, miben rejlik csodás erejük!
A selymes érintésű kókuszolaj hatalmas kincs lehet számodra sokoldalú felhasználhatósága és a benne levő értékes anyagoknak köszönhetően. Az egyik legértékesebb főzőolajként tartják számon. Több mint, 90%-a olyan telített zsírsav, melynek segítségével a felhevítés hatására sem képződnek benne szabadgyökök. Annak köszönhetően, hogy nem oxidálódik akár évekig is képes elállni avasodás nélkül. Nem képződnek benne olyan zsírsavak, melyek az érelmeszesedést vagy a magas koleszterin szintet okozzák. Igazából növeli a hasznos koleszterin szintjét a szervezetedben és csökkenti a káros koleszterint. Szervezeted számára hasznos savakat tartalmaz (laurán, lipid, kapril, stb.), így az immunrendszeredet is karbantarthatod a kókuszolajjal, továbbá gomba-, vírus- és baktériumölő hatását is ezen savak okozzák. A lauránsav ezenkívül csak az anyatejben lelhető fel. Általa erősödik az immunrendszered, és ápolhatja az összes gyomor- és bélbetegségedet is. Egy fertőzött bőrfelületet nyugodtan kenj be egy kis kókuszolajjal, ezzel elzárod a további fertőzésektől és szennyeződésektől, valamint gyorsítja a bőr regenerálódását is. Ha ezzel készíted az ételeidet, azonnal felhasználható energiához jutsz, valamint az ételeid ízét igazán kiemeli, így tuti sikered lesz a vacsoravendégeid körében. Jó hír, hogy a zsírpárnákat egyáltalán nem növeli, sőt! – anyagcsere gyorsító hatását kihasználhatod a fogyókúrák idején is.
A belsőleg felhasználható értékein túl ne feledkezz meg a külső szépségedről sem. A kókuszolaj értékes anyagainak köszönhetően a töredező és fénytelen hajadat megújítja. Sejtmegújító képessége által újra fénylő és egészséges lesz hajkoronád, csak egy negyedórás pakolást kell hetente alkalmaznod. Épp aktuális, hiszen a napsugárzás, a strandok klóros vize, mind szárítja a hajad és szükséged van a tápláló olajokra.
Magas antioxidáns hatása és vitaminjai által természetes bőrápolód lehet a nyári napokon. A kókuszolajnak hűsítő hatása van, így a leégett bőr meghálálja, ha ezzel kened be vékonyan. Feltölti a petyhüdt részeket, energetizálja és erősíti a kötőszöveteket. Csökkenti a bőrben a szabadgyököket, így a ráncképződést megakadályozza. Fertőtleníti pattanásaidat és enyhíti a gyulladás okozta bőrpirosodást is. Ha valaki szeretné kényeztetni partnerét masszázshoz is használhatja, nincs más dolgod mint pár csepp illóolajjal összekeverve felkened a fájó testrészekre és kényeztető simító fogásokkal átmasszírozod a kezelendő felületet. Lágy selymességének köszönhetően az egyik legjobb természetes masszázsolaj.
Ennyi pozitív hatás talán Téged is meggyőz arról, hogy ideje lecserélned a régi olajaidat a konyhapulton. Bánj a kókuszolajjal a megszokott módon, hiszen ugyanúgy használhatod főzéshez, mint bármilyen más olajat. S most már tudod, hogy értékes testőröd lehet a szépségápolás minden területén! Próbáld ki és élvezd csodáit!
S most ismerkedj meg a második testőrrel is! Hasonlóan nagy erejű és szintén sokoldalú a másik nagy kedvencem is, ami nem más, mint a szezámolaj. A szezámmag a halhatatlanság szimbóluma, mely sokat sejtet olaja értékeiről is. Az ayurvéda gyógyászat ősidők óta élvezi a szezámolaj nyújtotta csodákat. Jusson csak eszedbe az indiai nők fénylő és ragyogó bőre. Szinte minden ayurvéda olaj alapja az aranyló szezámolaj. Kiemelkedő a méregtelenítő hatása és a gyors felszívódása. Ha ezzel masszírozod bőrödet, észreveheted, hogy könnyen felszívódik, bejut a bőr mélyebb rétegeibe, ott magához vonja a szabadgyököket, lerakódásokat, és kitolja újra a bőrfelszínre, melyet lemosással eltávolíthatsz. A kötőszöveted rugalmassá válik, csökkenhet általa a celullit, a narancsbőr.
Mielőtt napozni indulnál kend be vékonyan egész testedet szezámolajjal, hiszen magas UV védelmet biztosít, és rugalmasan tartja bőrödet a szárító napsugarak és a strandolás ellenére. Hajadat és fejbőrödet se hagyd ki! Védeni fog a korpásodás ellen, nem engedi a strandvizekben levő baktériumok bejutását, hajvégeid csillogóvá és könnyeddé válnak.
Amennyiben ekcémával vagy sömörrel küzdesz, mindenképp kezeld a viszkető és égő bőrfelületet minden nap. Csak finoman kend át a fájó részeket, s pár hét alatt megszűnik a viszketés, a kipirosodás, s kellő kitartás mellett fel is szívódhatnak ezek a bőrproblémák.
Alapvetően a száraz bőrt harmonizálja, a ráncokat feltölti, a petyhüdt arcrészeket tonziálja, valamint vírus- és baktériumölő hatásának köszönhetően leszárítja a pattanásokat, sőt segít elkerülni azok kialakulását is.
Az ayurvéda gyógyászat az ízületi panaszoknál is mindig a szezámolajat hívja segítségül. Ha vannak térdpanaszaid, vagy bármilyen ízületi gondod, akkor minden nap kend be ezzel az olajjal, általa rugalmassá válnak ízületeid, a fájdalom csillapodik és az ízületek belső kenéséhez is hozzájárul.
És miért jó, ha belsőleg is fogyasztod a szezámolajat? Számtalan értékes vitamin és ásványi anyag található benne, így például: magnézium, mangán, réz, foszfor, vas, kalcium, B1, cink, E-vitamin. Egy kávéskanál szezámolaj több kalciumot tartalmaz, mint egy pohár tej, ezért csontritkulás esetén napi 1 kanállal kötelező lenne!
Erős méregtelenítő hatása miatt a máj és epepanaszoknál gyógyír lehet számodra. Epekövek kihajtásához is használják az ayurvéda gyógyászaton belül. Diéták idején válaszd bátran, hiszen a szükséges vitamin és ásványi anyagokat könnyen pótolhatod vele, valamint beindítja a méregtelenítést a szervezetedben, és melegítő hatásának köszönhetően az anyagcseréd is gyorsul. Csökkenti a magas vérnyomást, erősíti az ereket és rugalmassá varázsolja őket. A benne levő lecitinnek köszönhetően serkentőleg hat a gondolkodásodra. A szezámolaj fiatalító és energetizáló, valamint szexuális vágyaidat is emelheti.
Szintén nagyon kellemes érintést biztosít, könnyedén lehet vele masszírozni, így a családodat, párodat mindig kényeztetheted szezámolajos masszázzsal, ehhez is elég pár csepp illóolaj cseppentése az adott problémának megfelelően kiválasztva. Ha álmatlanul forgolódsz, vagy épp gyermekedet nehéz álomba ringatni, egyszerűen csak kend be a talpakat és a tenyereket, és élvezzétek a nyugalmat melyet a szezámolaj hoz el számodra.
Láthatod, hogy ismét nem kell különleges étrend kiegészítőkhöz és drága krémekhez nyúlnod a mindennapos regenerációhoz, hiszen a két bemutatott testőr, mindig védelmez és erősít, jókedvre derít, vagy épp megnyugtat. Élvezd az ezernyi csodát, melyet a szezámolaj és a kókuszolaj nyújthat számodra.

Egészséget, jókedvet kívánok szeretettel: Sándor Szilvi Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre. Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése