2011. szeptember 30., péntek

Tankolj fel a hideg napokra! – 3 őszi befutó ízletes receptekkel


A napsugarak még cirógatják orcádat, de azért már észreveheted az ősz csalhatatlan jeleit. A fák levelei lassanként elszíneződnek, némelyik lombkoronája már megfogyatkozott, s az őszi gyümölcsök éretten mosolyognak rád a fákról, s a színes levelek alól. Töltődj fel ezzel a pompás szín kavalkáddal és az őszi gyümölcsök hihetetlen értékeivel! Készülj a hidegebb őszi és téli napokra, s erősítsd meg immunrendszered!
Milyen színes és zamatos gyümölccsel töltsd meg a polcaid és a pocakod? Melyik milyen hatással van a szervezetedre? Ismerd meg őszi kedvenceinket!
ALMA – Mindenki ismeri ezt a kerek, és vidám gyümölcsöt, s remélem minden uzsonnás zacskóban megtalálható ősztől folyamatosan. Egy régi mondás szerint „minden nap egy alma, az orvost távol tartja”! Vajon milyen módon hat az egészségedre?
Stressz helyzetben és erős szellemi igénybevételnél megnyugtat és erősít a magas foszfor tartalmának köszönhetően.
Nagyon könnyen emészti meg a gyomrod, ezért gyorsan nyerhetsz energiát ebből az ízletes gyümölcsből. Mindenféle emésztési zavarnál segítségül hívhatsz egy pár almát. Hasmenésnél lereszelve, egy kis keksszel keverve székrekedés nélkül csillapítja a hascsikarást, görcsöket és a székletet is megfogja. Székrekedésnél pedig harapj és rágj el egy almát, ezzel fokozhatod a bélműködésed. Bélfertőzés, ételmérgezés és még vérhas esetén méregtelenít az erős tisztító hatása miatt, valamint gyorsítja a gyógyulás folyamatát.
Ásványi sói oldják a köveket, ezért vesekő és epekő panaszoknál is segítőd lehet, valamint húgykövek okozta köszvénynél és reumatikus panaszoknál is élj vele.
Vitaminoknak is gazdag forrása: A-, B-, C-vitamin, Magnézium és Foszfor, vas, Kalcium és Kálium.
Finomság almából - Sütés nélküli almatorta: Reszelj le pár almát és cukrozz le. Készíts el egy vanília pudingot, öntsd bele a reszelt almát, fahéjjal, citromlével és barnacukorral ízesítsd kedved szerint. Egy üvegtál aljára szorosan helyezz el babapiskótát, majd erre a meleg almás keverék felét öntsd rá. Erre mehet még egy sor babapiskóta, s újra az almás keverék. Hűtőben pihenjen 1-2 órát, s utána pohárban tálalva megédesíti napodat, s még a vitaminokat és ásványi anyagokat is megtartja számodra.
SZŐLŐ – A finom nedvdús és édes szőlő is nyugtató hatással bír az idegrendszeredre, hiszen B-12 és egyéb B-vitaminban is gazdag. A szőlő, cukor és ásványi anyag tartalma izomregeneráló, ezáltal szívizom erősítő is. A szőlő és az alma is ajánlott a vérszegénységgel küzdőknek. Sok káliumot tartalmaz, s ennek köszönhetően segíti a sejtjeid megújulását és támogatja a szívműködésed. Antioxidáns, vesetámogató, anyagcsere fokozó és immunrendszer erősítő. Rágd el nyugodtan a magokat, mert E-vitamint és omega6- zsírsavat tartalmaz, ami nem igen fordul elő a hétköznapi táplálékainkban.
Minden nap egyél meg egy fürt szőlőt, s ezzel feltöltöd magad energiával, erősíted az immunrendszered, s készen állsz majd a hideg és sötét téli napokra!
Szőlős finomságok: Szőlőt keverhetsz különböző salátákhoz, társíthatod finom sajtokhoz és borokhoz. Sült húsokhoz fogyaszthatsz savanyú káposztát, melyet egészíts ki almadarabokkal és szőlővel.  És egy kis ínyencség – Szőlős-szilvás csirkesült: Nagyobb csirkecombokat pácolj be fokhagymával, kakukkfűvel, sóval, borssal és kevés rozmaringgal. Pár óra állás után tedd kerámiatálba és fóliával letakarva 180C-on süsd 30 percig. Ezután vedd le a fóliát, tegyél mellé néhány tucat szőlőszemet, s pár félbevágott szilvát, önts rá egy kis bort és tedd vissza a sütőbe. Mikor szépen megpirul, kiveheted és finom mazsolás rizzsel kínálhatod szeretteidnek.  

KÖRTE – Egyik legváltozatosabb színű és ízű gyümölcsünk a körte, s már az ókorban is Isten ajándékának nevezték. Édes, lédús és télálló, manapság mégsem olyan közkedvelt, mint az alma. Pedig hidd el, hogy ez a gyümölcs is teli van meglepetéssel és gyógy írrel. Az almához hasonlóan segíti a szellemi frissességet és gondolkodást serkenti. Amikor fáradsz az irodában, jól jön egy jóképű körte, aki feldobja a hangulatod, ezért érdemes betenned reggel az uzsonnás zacskódba. Méregtelenítő és vízhajtó hatásának köszönhetően fogyókúránál is bevetheted. Rendkívül magas a rost és ásványi anyag tartalma. Magas a C-, B2-vitamin tartalma, valamint kalciumban, foszforban, káliumban is gazdag. Bór tartalma miatt a csontritkulás megelőzésében segít. Enyhíti az emésztéssel kapcsolatos problémákat. A friss körtelé elősegíti a hólyaghurut és a hólyag gyógyulását.
Ha sok körtét fogyasztasz, megelőzheted az ízületi problémákat, az emésztési zavarokat, megerősítheted immunrendszered, valamint az érrendszeri betegségeket is visszaszoríthatod. A körte a depresszió remek ellenszere is!
Ínycsiklandó körte recept – Körtés zeller saláta: reszelj le egy közepes zellergumót és 2 körtét. Vágj apró darabokra camambert sajtot, és néhány diót vagy mogyorót is törj össze. Nincs más dolgod, mint összekeverni a finom összetevőket. Ízesítsd színes borssal vagy fehérborssal, egy pici sóval és cukorral, no meg pár csepp citromlével. Ez valóban az egészségedre fog válni!
Most már tudod, hogy melyik gyümölcsöt miért válaszd. Ne felejtsd el, hogy hamarosan beköszöntenek a hűvös napok és a tél hosszú hónapokig uralkodni fog! Érdemes már most feltankolni vitaminokból, ha már így elkényeztet minket az ősz ezekkel az egészséges finomságokkal! Edd egészségesre magad, hogy távol tartsd az orvost! Jó étvágyat!

Egészséget, jókedvet kívánok szeretettel: Sándor Szilvi Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre. Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.

2011. szeptember 7., szerda

Kócbaba vagy csillogó hajkorona? Te mire szavazol? – természetes hajápolás


Tükörbe nézve sikítottam fel, mikor megláttam a kócbabára emlékeztető frizurámat egy kemény dolgos nap végén. Így a nyár végi hőségben is rengeteget dolgozom vidéki házunk szépítésén. Ezernyi öröm mellett, sok nehézség is fellép a mérhetetlen mennyiségű porral és kosszal járó építkezés során. Az utóbbi hetekben sok bosszúságot okozott hajam állapotának erőteljes romlása. A Te hajkoronádat is megviselte a hőség és a sok napsütés? Te is inkább dicsekednél fénylő, egészséges hajkoronáddal, mintsem a „kócbaba” stílussal?

Nyugi nem kell rohannod a több ezer forintos, sok reményt ígérő, hangzatos termékekért a boltokba! Inkább nézz szét otthon a hűtődben, a polcokon, esetleg a szomszéd kertjében! Mi minden segíthet a hajad természetes ápolásában? Vegyük sorra a tipikus problémákat!
1.    Száraz, töredezett végű haj: Mikor tartozol ebbe a csoportba? Ha szinte hallod, ahogy susog a hajad, s mikor fésülnéd, apró végek kezdenek letörni és lehullani. Nehéz a kifésülés, fénye már a múlté, hajad érintése nem esik jól, szinte karcol. Ha felismerted a kócbaba stílus jegyeit magadon, a sikítás helyett inkább figyelj a következőkre: 
Langyos vizet használj a mosáshoz, mert a forró víz tovább szárítja a hajvégeket. Mosásnál erősebben masszírozd át a fejbőröd, hogy a faggyúmirigyek könnyebben dolgozhassanak, s táplálhassák hajadat, viszont a hajvégeket csak finoman mosd át. Ha teheted, ne szárítsd a hajad hajszárítóval, illetve kerüld a forró fokozatokat és a hajvasalást is. Érdemes természetes alapanyagból készült hajkefét választanod, mert ez nem töri a hajad. Válassz növényi alapanyagú hajfestéket a kínzó kémiai festékek helyett. Kerüld az olyan ápoló anyagokat, melyektől „megfullad” a hajad, hiszen neki is szüksége van az oxigénre. Vágass pár centimétert a hajadból, hogy végei felfrissülhessenek.
Táplálkozásodnál figyelj arra, hogy A- és B- vitaminban gazdag ételeket fogyassz, segíthet még a Kalcium, a vas és a rostos ételek. Vedd fel receptjeid közé a nyers salátákat, a sárgarépát, leveses gyümölcsöket, hüvelyeseket, tojást, joghurtot, halféléket, és a májat. B- és E- vitaminban rendkívül gazdag a búzacsíra olaj, mely pakolásaid alapja lehet, hiszen megvédi a hajad a kiszáradástól.  Mit tehetsz még a pakolásba, amit kimondottan a hajvégekre kell felkenned:
·         Tört avokádó: javítja a hajvégek szerkezetét, megolajozza és fényessé teszi hajad. Joghurttal fokozhatod a hatást.
·         Tojássárgája: proteinben gazdag, s ezzel erősíti hajad.
·         Zöldtea: megvédi a hajat a kiszáradástól, felfogja a szabadgyököket.
·         Kókuszolaj: akár minden nap kenhetsz keveset a hajvégeidre, mert ezt a természetes anyagot könnyen beszívja a hajad.
·         Méz+olaj+citromlé elegye: Ilyen sorrendben keverd össze, s a citromléből csak pár cseppet adj hozzá. Összekeverés után álljon a massza pár órát, s a hajmosás után minimum 20 percig legyen a hajadon. Ha még be is fóliázod a teljes hajkoronád, még erőteljesebben hat. Ez az elegy erősíti a hajat, de nem teszi selymessé, ezért itt még érdemes más pakolást is bevetned!

  1. Zsíros bőr, lelapuló haj: Először is válassz kén tartalmú sampont, amely segít a tisztításban. Használhatsz melegebb vizet a mosáshoz, de az utolsó öblítés legyen hűvösebb, így összezárulnak a pórusok a fejbőrödön, s nem termelődik olyan gyorsan a zsír. Ne dörzsöld túl erősen a fejbőröd, mert ez serkenti a faggyúmirigyek működését. Hajpakolásokat ne használj minden mosás után, hogy levegőhöz jusson a fejbőröd. Figyelj arra, hogy csak a hajvégekre kerüljenek a balzsamok, hajápolók. Milyen lemosó szereket és anyagokat használhatsz, hogy hajad újra szép és egészséges legyen?
·         Ecetes lemosó: Keverj 3 evőkanál ecetet 1 liter langyos vízhez, s ezt hajmosás után öntsd a hajadra. Tökéletesen tisztít, és ragyogó fényt ad a hajadnak. A korpás és viszkető fejbőr állapotán is sokat segít az ecetes lemosó.
·         Élesztős pakolás: Főzz egy kis kamilla vagy rozmaring teát, ebbe törj bele egy fél élesztőt. A masszát a fejbőrödre kend fel és fóliázd be. Akár egész éjjel fenn hagyhatod, s reggel a hajmosás után felhasználhatod a maradék rozmaringteát lemosáshoz.
·         Gyógyteák lemosáshoz: csalán, diófalevél, kamilla, rozmaring, levendula, menta

  1. Korpás fejbőr: Na ők azok a fehér pöttyök, amelyek a ruhádat nem hogy nem dobják fel, egyenesen elcsúfítják. Tulajdonképpen a korpa akkor jelenik meg a fejbőrön, ha valamilyen gombás fertőzés ér, vagy felborul a fejbőröd mikrobiológiai egyensúlya (betegség, környezeti hatás, rossz étkezés, kevés folyadék, stb. miatt). Ha nem akarod, hogy tovább bosszantson jelenlétük, sok mindent megtehetsz!
 ·         Elsőként a legfontosabb a megfelelő tisztítás, mosás. Ezzel megakadályozhatod a korpa újratermelődését.
·         Zsíros korpa esetén: Ha a fejbőröd zsíros és mellette korpásodik, akkor az ecetes vagy citromos öblítő szert javasolja a népi gyógyászat. Kiváló hatású a szalicilsavat és ként tartalmazó olajból álló pakolás éjszakára.
·         Száraz korpa: Itt nem a faggyúmirigyek zavaráról van szó. Esetleg megfázhatott a fejbőröd, vagy nem megfelelően táplálkoztál, de okozhatja B-vitamin hiány is. Száraz korpa esetén használj bojtorjángyökér kivonatot.  
·         Minden típusú korpa esetén bevethető a gyógyteás öblítés: a galagonya, illetve a kakukkfűből készült főzet is.
·         A homoktövist péppé zúzhatod, és éjszakára pakolást tehetsz a fejbőrre, ezzel könnyebben elválnak a korpalemezkék a fejtől, s fényesebb lesz a hajad is.
·         Ricinusolaj is megfelelően fertőtlenít és ápolja is a fejbőrt, a haj szerkezetét is.

4.    4. Hajhullás: Hajhullást okozhatja genetika, stressz, környezeti hatások, egyoldalú táplálkozás. Ha hirtelen ér az általánostól eltérő hajhullás, érdemes megnézned, hogy milyen változás állt be az életedbe, milyen hatás ért az elmúlt időkben.
·         Vizsgáld felül táplálkozásodat is! A túlzott fehérjefogyasztás káros lehet, mivel a szervezetet savassá teszi, valamint túl sok Kalciumot von el a szervezetből.
·         Hajad, bőröd és körmeid egészségéhez szükséged van Kalciumra, A- és C-vitaminra, B6-vitmainra, folsavra. Mit kell vásárolnod és fogyasztanod: rizskorpa, élesztő, gyümölcsök, zöldségek, máj, tojás, sárgarépa, tej, vaj, csipkebogyó, citrusfélék,
·         Fontos, hogy erősítsd az Immunrendszered!
·         Hajmosásnál erőteljesebben masszírozd át a fejbőröd, hogy a vérkeringés fokozódjon.

  1. Őszülő halánték:Egy tisztes őszes halánték, a nő számára ajándék és úgy kell, mint az őszi napsugár.” – mondja a híres dalunk. Természetesen csak akkor, ha ez egy jóképű úriemberen található, s nem magunkon látjuk a tükörben! A kínaiak úgy tartják, hogy az őszülés, valamint a haj állapota a vese energiapálya állapotától függ. Veséink tartalmazzák a velünk született chít (életerőt), melyet 30 éves korunk után táplálnunk kell. Fontos, hogy védd a veséid állapotát! Hogyan teheted mindezt?
    ·         Tartsd mindig melegen a veséidet, akár egy meleg sállal!
    ·         Talpadról se feledkezz meg, ne engedd, hogy fázzon! A meleg talpak erősítik a vese energiáját!
    ·         Kerüld az agresszív gyógyszereket, a stressz, a pánikot és a hirtelen ijedtséget!
    ·         Veséidet erősítheted sötét színű gyümölcsökkel és zöldségekkel, erdei bogyókkal. Fogyassz például vöröskáposztát, magvakat, csalángyökeret, líciumot.  
    ·         Fekete szezámmag fogyasztása: serkenti a haj növekedését, valamint meggátolja az őszülést, képes sötétebbé tenni a hajat. Szezámolajjal történő masszírozás a hajhullást is megakadályozza, valamint az őszülést gátolja.

    Sajnos hajlamosak vagyunk halogatni a hajunk ápolását, hiszen macerásnak tűnhet egy-egy pakolás elkészítése, és felkenése. Mi más lehet meggyőzőbb érv amellett, hogy mielőbb élj a számodra megfelelő természetes ápoló alapanyagok pozitív hatásaival, mint mikor fényesen és egészségesen csillan meg hajad fénye a tükörben, s végre elégedetten mosolyogsz vissza magadra! Szerintem megéri a befektetett erő a csillogó hajért és a boldog mosolyért!

Egészséget, jókedvet kívánok szeretettel: Sándor Szilvi Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre. Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.