2011. augusztus 4., csütörtök

Itt a grill szezon! Étvágygerjesztő zöldfűszerek receptekkel!


Itt a grill szezon, s valljuk be, nem sok szórakoztatóbb tevékenység létezik a nyári estéken, mint mikor a grill rácson kedvenc ételeidet sütögeted egy jó baráti társaságban. Már csak egy dolog hiányozhat a teljes boldogságodhoz, ez pedig nem más, mint a varázslatos zöldfűszerek! Nem csak szépek, illatosak, de még fenségessé is teszik ételeidet a nyári estéken. Ínycsiklandó az illatuk, a látványuk feldobja a legegyszerűbb kerteket is, és az érzékeid mellett még az egészségedre is pozitív hatással vannak! Népszerű és kedvelt zöldfűszereink: a bazsalikom, a tárkony, a kapor, a rozmaring, de kiváló ízű és hatású a friss majoránna és a lestyán is. Kíváncsi vagy, hogy milyen egészséges finomságokat készíthetsz általuk? Gyere, és szedjük le kedvenc friss fűszereinket és nézzük meg együtt melyik mire hathat!
BAZSALIKOM: Már az ókorban is éltek a bazsalikom pozitív hatásaival. Fogfájásra és ínygyulladásra használták leginkább a bazsalikomból készült főzetet. Nem hiányzott nagyanyáink kertjeiből sem, s még Mátyás király udvarára is a bazsalikom illat volt a jellemző. Ha ínyeden tályog, vagy seb keletkezik, nincs más dolgod, mint elrágni egy friss bazsalikom levelet. Ha ételeidbe teszed a különös illatú bazsalikomot, csökkenti a felfúvódást, segíti az emésztést, és étvágygerjesztő hatása miatt még több fog fogyni ételeidből J. Szúnyogcsípésre, és viszkető bőrre főzetét kenheted, vagy egyszerűen csak préselj ki egy kis nedvességet a friss levélből és kend a problémás bőrfelületre. Praktikus tanács: grillezésnél, ha a tűzre dobsz néhány levelet, az illata elűzi a szúnyogokat és a legyeket a közelből.
Mi mindent ízesíthetsz bazsalikommal? Szinte végtelen lehetne a lista, de talán a legjobban a paradicsomos ételeket dobhatod fel ízével. A grillezésre szánt bárányhúst pácolhatod bazsalikommal és fokhagymával, de felpezsdíti a raguk, saláták ízét is.
Ízletes recept: Bazsalikomos padlizsánkrém – 2-3 kisebb padlizsánt süss meg fóliában a grillrácson vagy akár a faszénen (gyakori forgatással). A megült padlizsán húsát vájd ki egy tálkába, tegyél hozzá egy apróra vágott paradicsomot, 2 gerezd fokhagymát, egy kisebb hagymát és néhány levél bazsalikomot, botmixerrel pépesítsd. Mehet még hozzá színes bors, só, olívaolaj és apróra vágott bazsalikom, esetleg pici majonéz vagy tejföl. Grillrácson pirított kenyérszeletekre kenve remek előételed lesz.
ROZMARING: Sok országban máig vadon nő, akár a Földközi-tenger vidékein, vagy épp Afrikában is. Az ókori görögök felismerték, hogy segíti a gondolkodást, ezért a diákoknál mindig volt rozmaring ág. Reumás panaszok enyhítésére használjuk a rozmaringból készült olajat. Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító, valamint szabályozza a vérkeringést.  Rozmaringos lábfürdő serkenti és melegíti a lábakat, a fáradtságot kiűzi a végtagokból. Ételekben fűszerként használva étvágygerjesztő, felfúvódást csökkentő és szélhajtó hatású, ezen felül anyagcsere fokozó is.
Milyen ételeket dobhatsz fel a rozmaringgal? Ő is szoros barátságot ápol a paradicsomos ételekkel, de kitűnő fűszere a sülteknek is. Feldobod vele a grill zöldségeket, a báránysülteket, a halételeket, a baromfi és a vadhúsokat is.
Finomságok rozmaringból: Grillcsirke olaszosan - Olívaolajhoz tegyél apróra vágott rozmaringot, bazsalikomot, zeller zöldet, fokhagymát, sót, borsot vagy borsikafüvet. A megtisztított csirkecombokat, melleket forgasd a pácba és tedd a hűtőbe egy fél napra. Este, pedig ha már izzik a grill, csak helyezd rá a rácsra és időnként forgasd meg. Megbolondíthatod még egy kis mozarellával. Friss salátával isteni fogás lesz!
MAJORÁNNA: Ez az illatos mediterrán növényke a boldogságot szimbolizálta az ókori görögöknél, Aphrodité növénye volt. Ha étvágytalan lennél, esetleg gyenge a gyomrod, bátran fogyaszd a majoránnát. Légzési problémák esetén, köhögésnél segíthet a belőle készült forrázat. Reumás és fájdalmas testrészeidet dörzsöld be a friss majoránnával. Ételekbe keverve a fantasztikus savanykás íz mellett, enyhíti az ételek puffasztó hatását.
Majoránnával mit varázsolhatsz el? Nem véletlenül hívták nagyanyáink pecsenyevirágnak, hiszen minden sült húst különleges ízűvé varázsol. Próbáld ki vadhúsokhoz, baromfi és disznóhúshoz egyaránt. S ne feledkezz meg a főzelékek ízesítésénél sem a majoránnáról. Különösen a burgonya és a káposzta ételek mellé ajánlott, savanykás íz hatása miatt. Pástétomok és a gombafélékből készült ételek íze is megbolondítható.
Majoránnás különlegesség: Dijonni nyárs – 2-3 cm-es kockákra vágott sertés vagy pulykahúst pácolj be fél napra. Kockázz fel még zöldségeket (paprika, hagyma, cukkini), karikázz fel egy kis bacont is. Pác készüljön a következőkből: olíva, dijonni mustár, majoránna, bors, fokhagyma, só. Vízbe áztatott fanyársakra húzd fel felváltva az előkészített zöldségeket, bacont és a pácolt húst. Sütés közben is adagolhatsz még hozzá majoránnát. Sütés után vadriszt esetleg steak burgonyát érdemes felszolgálnod hozzá.
TÁRKONY: Erdélyből került szép hazánkba ez a közkedvelt zöldfűszer. Jellegzetes kesernyés fűszeres ízzel bír, illóolaja kicsit az ánizsra emlékeztet. Sárkánynövényként is emlegetik, hiszen kígyómarás gyógyítására használták a régi időkben. Ételeinkben a gyenge gyomrot erősíti, szintén étvágyfokozó és kezeli a magas vérnyomást. A belőle készült gyógytea tisztítja a vesét és a húgyutakat, valamint az epét is.
Mire használhatod a tárkonyt? Ragulevesek és krémlevesek elmaradhatatlan fűszere. Ízesítheted vele főzelékeidet, tejfölös és burgonyás ételeidet, a baromfihúsokból és a halakból készült eledeleket. Készíthetsz tárkonyos olajat vagy borecetet is könnyedén, néhány szál tárkony segítségével.
Grill recept tárkony felhasználásával: Tárkonyos pisztráng - Megtisztított pisztrángot sóval, darált fokhagymával és fehér borssal dörzsölj be kívül és belül egyaránt. A halak belsejébe néhány tárkony ágat, pár citromszeletet helyezz el, pihentesd így 1-2 órára hűtőben. Ezután kiolajozott alufóliában megsütheted a grillrácson. Héjában sült burgonyát és tárkonyos-tejfölös öntettel fogyaszthatjátok barátaiddal.
Sok finomságot készíthetsz ezekkel a nagyszerű és egyszerű zöldfűszerekkel. Pici a balkonod? Sebaj! Biztos itt is elfér egy kis faláda, ahol kedvenceidet megtermesztheted magad is. Így mindig abból téphetsz frissen, amit épp megkívánsz. Természetesen ma már piacon és bevásárló központokban is beszerezhetsz friss cserepes fűszernövényeket az esti grill partira. Érdemes élni az általuk kínált jellegzetes ízekkel, különleges illatokkal és pozitív egészség segítő hatásukkal. Színezd velük grill ételeidet és illatosítsd meg a nyári estéket!

Egészséget, jókedvet kívánok szeretettel: Sándor Szilvi Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre. Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.