2011. március 16., szerda

Mi köze az igazmondásnak az egészségedhez? Ájurvédikus teszt egyéni alkatod megismeréséhez


Ájurvéda. Egyre több helyen hallhatod, olvashatod ezt a hangzatos, sok titkot rejtő keleti kifejezést, lehet, hogy már olvastál ezt-azt róla, de talán még nem tudsz róla mindent. Talán már fel is tettél magadban kérdéseket, hogy na ez meg mi lehet, eszik vagy isszák?  Egy újabb világmegváltó terméket akarnak rám sózni csupán, vagy lehet, hogy ez a valami még akár hasznos is lehet nekem... Valami indiai fűszer talán?
Egy biztos, az iskolában nem tanultál róla. Ha úgy érzed, hogy benned is vannak kérdések, s szeretnél többet megtudni az Ájurvéda tudományáról, akkor olvass tovább. Ha vannak olyan egészségügyi problémáid, amelyekre régóta keresel módszert, mely komplex megoldást képes nyújtani, tarts velem a következő néhány bejegyzésben!

Hogy honnan is származik az Ájurvéda, és mit jelenthet?

Az Ájurvéda az ősi Indiából érkezett, tulajdonképpen egy egészségmegőrző és gyógyító filozófia, amely több mint 5000 éves múltra tekint vissza. Olyan holisztikus tudomány, amely a testi-lelki folyamatokat egységben vizsgálja és a gyógyulásra is komplex megoldást képes nyújtani. Az ájusz azt jelenti élet. A véda – tudás, tudomány. Ebből áll össze az Ájurvéda – azaz AZ ÉLET TUDOMÁNYA. Az Ájurvéda a világ legősibb gyógyítási és betegségeket megelőző célú rendszere, mely mára a precíz, dokumentált megfigyelések, és az évezredek során gyűjtött tapasztaltok segítségével, egy teljesen ÁTFOGÓ ÉS SOKRÉTŰ GYÓGYÁSZATI RENDSZERré alakult. Az Ájurvéda tudománya India határait rég túllépte, és egyre nagyobb népszerűségnek örvend Európában és Amerikában is.

Az Ájurvéda alapja egy filozófia, amelyet hogyha magadévá teszel és alkalmazol a mindennapjaid során, segít abban, hogy hosszú távon megőrizhesd az egészséged. Az Ájurvéda tanítása szerint az ember élete a földön nem egy cél nélküli véletlen történés. Nem csak egyszerűen megszületünk–élünk-meghalunk itt a Földön, hanem az élet isteni és az élet célja a saját belső isteni természeted felismerése. Minél jobban felismered és megéled saját isteni természeted, annál egészségesebb és teljesebb lehet az életed.

Az Ájurvéda nem egy vallás, és nem is írja elő senkinek, hogy milyen vallást kövessen. Van azonban néhány alapelv, amelyek segítségével közelebb kerülhetsz önmagadhoz, megismerheted valódi természetedet, megtalálhatod saját belső harmóniádat és azt hogy szimbiózisban, harmóniában élj a környezeteddel amelynek magad is része vagy.

Milyen elveket képvisel? Mire kellene figyelned, hogy kerekebb legyen a világ?

  • mondj igazat!
  • szolgáld az emberiséget!
  • köteleződj el a saját szellemi fejlődésed mellett!
  • tiszteld embertársaidat!
  • ne használj ki másokat!
  • legyél mértéktartó!
  • urald negatív érzelmeidet!
  • ne áldozd fel életed egyetlen területét sem egy másikért!
  • tartsd meg az egyensúlyt, ne foglalkozz semmilyen tevékenységgel túlzott mértékben!
  • figyelj a testmozgásra, a megfelelő alvásra és pihenésre, és az étrendre!
  • használd ki a jóga és a meditáció lehetőségeit!
Ugye, hogy ezek nem óriási kérések annak érdekében, hogy a világ jobban működjön, a Te szervezeted is jobban működjön és Te magad is jobban érezhesd magad!?
Milyen láthatatlan erők irányítanak?

Az Ájurvéda elvei szerint egymástól elválaszthatatlan egységet képez tested, lelked és szellemed. Harmóniájuk, egységük megbomlása a teljességérzeted elvesztéséhez, valamint a testi egészséged megromláshoz vezet el.

Az Ájurvéda tanításai szerint a szervezetedben HÁROM ERŐ működik, mely szabályozza a tested folyamatait. Irányítják a tested, elméd, tudatod, valamint szervezeted összes biológiai, pszichológiai és fiziológiai működését. Ezeket az erőket hívják DOSHÁ-knak, melyek mindenkiben különböző arányban érvényesülnek. E három láthatatlan erő határozza meg az egyéni alkatodat, azaz a PRAKRITI-t. A Prakriti megismerése az élet kulcsa, vagyis ha valóban egészséges és teljes életet kívánsz élni, ismerned kell saját Prakritidet, s ennek megfelelő életmódot kell választanod.

Mi is ez a 3 erő?

A három dosha (Tridosa): VATA – mely a testben zajló mozgásokért felel, a PITTA – a test átalakító folyamatait szabályozza, KAPHA – a test növekedését, a sejtek regenerálódását, kenést segíti.

Az Ájurvéda gyógyászat összes terápiája az egyéni alkat szerint történik, azaz mindig teljesen személyre szabott. Ha a három erő egyensúlya megbomlik, akkor válik szervezeted beteggé. Az Ájurvéda lényege, hogy ezt az egyensúlyt visszaállítsa benned.
Milyen a Te testalkatod? Ismerd meg egyéni alkatod!


Ha sikerült a tesztet megoldanod, látni fogod, hogy melyik erő a legjellemzőbb rád. Nincs olyan ember, akit csak 1 erő irányítana, minden emberben keverve vannak az arányok. Nézd meg, melyik oszlopban lett legmagasabb az értéked, jegyezd meg ezt az értéket, és típust, s ennek megfelelően ismerkedj meg egyéni alkatod ismérveivel, a következő írásomban.

Most már tudod, hogy az Ájurvéda, nem holmi varázslat, nem is egy különleges horgolási mód, s nem is holmi keleti fűszer, hanem egy HOLISZTIKUS SZEMLÉLETŰ EGÉSZSÉGMEGŐRZŐ MÓDSZER, mely különleges, ősrégi tudományon alapul.

Legközelebb a teszted segítségével megismerheted, hogy milyen külső és belső tulajdonságok illenek rád legjobban egyéni alkatod alapján, s megértheted miért is lettél olyan amilyen most éppen vagy. A későbbiekben pedig az egyéni alkatod szerinti életmódot, étrendet is megismerheted. Tarts velem ebben a különleges indiai utazáson!

Egészséget, jókedvet kívánok szeretettel: Sándor Szilvi Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre. Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.