2011. június 30., csütörtök

Nyári színterápia hazai gyümölcseinkkel

Mint friss „birtokos” járok-kelek az egy hektáros földünkön, s csodálva nézem a természet adta ajándékokat. Így június végén és július elején a színpompás gyümölcsök felvidítanak a nehéz építkezés közben is. Elég csak ránéznem a bordó cseresznyékre, vagy a piroslóan ragyogó meggyekre máris felduzzad bennem az életerő, a napsárgán ragyogó sárgabarack vidámságáról már nem is beszélve. Nem elhanyagolható e gyümölcsök vitamin és ásványi anyag tartalma sem, de ne feledkezzünk meg a színek gyógyító erejéről sem. Vidítsd és töltsd fel magad a gyümölcsök harmonikus ízével, értékes anyagaival és a szemet gyönyörködtető színeivel.

Cseresznye: Majdnem ezer fajtája ismeretes itthon, egészen a világossárgától a feketés-lilás színűig. A korai cseresznyékről már lehet, hogy lecsúsztál, de azért még feldobhatod a napjaid a már-már feketésen csillogó érett cseresznyékkel vagy a nem túl elterjedt, de annál finomabb sárgás Vega cseresznyével egészen július közepéig. A nagy hőségben rendkívül jó szomjoltók, hiszen 70-80 %-uk víz. Emiatt már a római katonák is szívesen fogyasztották a tikkasztó hőségben a hadjárataik során, próbáld ki Te is, különösen lehűtve isteni. Színük ereje: A sárgás szín mindig feltölt optimizmussal, életerővel. Erősíti a veséd és a húgyutaid, és javítja a látásodat is. C- vitaminforrásban általában gazdagabbak. A bordós, pirosas cseresznyék melegítenek és javítják a hangulatod, s nem utolsó sorban erősítik az étvágyad. Vashiány és vérszegénység esetén nagy segítőd lehet. Fokozza a teljesítő képességed, és a vérkeringésedre is kedvező hatással bír. A kínai gyógyászat szerint a pirosas szín a szívre és a vékonybél energiarendszerére hat.
Miben segíthet még a cseresznye? Vesetisztító és vértisztító gyümölcs, valamint enyhe hashajtó, ezért közkedvelt a diétázók körében. A gyümölcs szárából vízhajtó és méregtelenítő teát készíthetsz. Magas és sokrétű a B-vitamin tartalma, valamint A- és C- vitaminban is gazdag.
Milyen finomságokat készíthetsz cseresznyéből: cseresznyés pite, cseresznyés párolt káposzta, kiváló alkotója a nyári gyümölcssalátáknak és gyümölcsleveseknek. Le is darálhatod és jégkocka tartóban lefagyasztva mennyie kiegészítője lehet nyári italaidnak.

Sárgabarack: A fiatalság és a szépség forrása a narancsos színben tündöklő sárgabarack. Színének köszönhetően: Ránézve felébred benned a nap ereje, alkotóerőd megduplázódik, és széles jókedvre derülsz tőle. A kínaiak szerint a sárgás szín a lép és a gyomor funkcióit erősíti. A narancssárga a szabadság színe, a tettekre ösztönöz és elűzi a depressziót. Ezzel a színnel gyógyítható a kóros soványság, a reumás panaszok. A romantikus nyári estékre is jól jön, hiszen a szexualitás is fokozható általa. Nyomelem tartalma is támogat: Magas karotin és Béta-karotin tartalmának köszönhetően lassítja az öregedési folyamatokat, ragyogóvá varázsolja a bőröd, a körmeid és a hajkoronád is. A csontok és szövetek újraépítésében nagy szerephez jut a benne található kalcium, foszfor, kén és C-vitamin is. Vízhajtó és méregtelenítő hatású is. Kén tartalmának köszönhetően rákmegelőzőnek is tartják. Vérhígító tulajdonsága miatt támogatja az érrendszered. Finomságok sora készíthető belőle: hideg sárgabarack leves, dzsem a palacsintákhoz, barackos pite, sárgabarackos gombóc barnacukros zsemlemorzsával.

Eperfa (szederfa) gyümölcse: Az Ázsiából származó eperfa akár 10 méteresre is megnőhet. Régen minden parasztház udvarán állt egy-egy példány, mert édes gyümölcsét a háziállatok is nagyon kedvelték, s még a ház lakóit is kényeztette a belőle készült gyümölcsbor, pálinka és a finom lekvárok. Termését faepernek, vagy epernek is hívják. Létezik a fehér és a fekete fajtája is hazánkban. Fekete eperfa színe: Erősen feketés-lilás színben pompáznak az érett szemek, mely megnyugtatja a szemed, s a lelkedet is simogatja. A lilás szín gyulladáscsökkentő hatással bír, nyugtatja az elméd, javítja a memóriád. A kínai orvoslás szerint a feketés-lilás szín erősíti a veséd, valamint a máj és epehólyag energiáját is serkenti. Miben rejlik gyógyító ereje? A fa leveléből hashajtó teát készíthetsz székrekedés és puffadás esetén. Viszkető és gyulladt bőr esetén ezzel a teával lehet bőrödet kezelni, borogatni és öblögetni. Torokgyulladásodat öblögetéssel enyhítheted általa. Magas az antioxidáns tartalma, valamint szív és érrendszeri betegségek megelőzésben is segítőd lehet. Készíthetsz belőle: ízletes desszertbort vagy ízletes lekvárt egészítsd ki vele gyümölcsleveseidet. Aszalva megszínesítheted vele a téli napokat is.

Számtalan gyümölcs kényeztet minket a nyár folyamán még. Járj nyitott szemmel és keresd az érett kopasz barackot, a pirosló meggyeket, a feketés-lilás áfonyát, a frissítő almákat. Gazdagítsd ízlelői bimbóid a természet adta finomságokkal, és engedd, hogy e színes kavalkád gyógyítsa a lelked és tested egyaránt! Nincs ennél hatékonyabb íz- és színterápia. Egészségedre!

Egészséget, jókedvet kívánok szeretettel: Sándor Szilvi Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre. Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése