2011. február 15., kedd

Lüktet a fejed? Nehezen viseled a fejfájást? – 9 hatékony gyógymód, mellékhatások nélkül!


Egyik nap szikrázó napsütés cirógatja arcod, a következő napon az eső szomorít, harmadnap mínuszok tombolnak, Te pedig próbálod túlélni az időjárás változás okozta fejhasogatást? De talán ismered azt a verzióit is mikor egy finomnak tűnő ebéd után, váratlan-kéretlen tör rád a fejzúgás?  No, arról már nem is beszélve, mikor egy munkahelyi probléma okoz lüktetést, feszülést a fejedben!

A fejfájás mögött számtalan probléma húzódhat meg, ezért olykor nehéz megtalálni a valódi okozóját. A fájdalom forrása lehet a szorongás, a depresszió, a másnaposság, a magas vérnyomás, a stressz, a mozgás szegény életmód, a szennyezett levegő amit beszívunk, vagy akár az ételekben található mesterséges anyagok. Ha visszatérő migrénnel küzdesz, mindenképp kivizsgálásra van szükséged, hogy az okot beazonosíthassák. A migrén általában a féloldalasan jelenik meg, főleg a halántéknál érezhető a lüktetés. Ha viszont csak egyszerűen megfájdul a fejed egy kiadós vacsora után, vagy egy munkahelyi vita után, előbb állj meg egy pillanatra, ne kapkodj rögtön a fájdalomcsillapító gyógyszerek után! Hogy akkor mégis, hogyan csillapíthatod a fejfájásod? Próbáld ki az alábbi kezelések valamelyikét:

1.Fogyassz több vizet! Aki „fejfájós” annak nagyon fontos, hogy több tiszta vizet igyon. Ez segít a szervezetben felhalmozódott méreganyagok kiürülésében, ami fejfájást okozhat, ha bent szorul. A napi 2,5 liter víz stabilizálja a vérnyomást is, s fokozza a vérkeringést. Mikor érzed, hogy kezd feszülni a fejed, akkor időben avatkozz be egy nagy pohár tiszta vízzel!
2.Illóolajokkal is enyhítheted a fájdalmat, s javulhat a közérzeted általuk. A borsmenta olaj és a levendula csökkenti a fájdalmat. Használj tiszta illóolajat, amivel be is kenheted a fájdalmas területet, például a halántékod, vagy a tarkód. (Terápiás célra csak 100% tisztaságú olajat használhatsz!) Párologtathatod is a szobádban, vagy tehetsz pár cseppet a fürdővizedbe!
3.Ha a stressztől feszül a fejed, akkor érdemes citromfű teát kortyolgatnod, hiszen ez kellemes nyugtató hatással bír. A forró borsmenta tea is jó barátod lehet a fejfájás esetén.
4.Váltófürdővel serkentheted a vérkeringést, valamint szabályozhatod a fej ereinek tágasságát. Elég az is, ha csak a lábadon alkalmazol váltófürdőt, akkor is gyorsan elillan a fájdalom a fejedből!
5.A görcsös fejfájás esetén használd ki a Magnézium görcsoldó hatását. Ez egyben a vérnyomásodat is szabályozza. Természetes magnéziumforrás: mák, banán, hüvelyesek, alga, búzacsíra, búzakorpa, olajos magvak, gabonák, minden sötétzöld leveles zöldség. Ajánlom még a Schüssler sók Magnesium Phosphoricum tablettáját, melyet forró vízzel keverve kell elkortyolgatni.
6.Ha valamilyen étel fogyasztása után tört rád a fejfájás, végy egy kis szódabikarbónát, keverd el pár csepp citromlével és 2 dl vízzel. Ez helyre állítja az emésztésed, lúgosítja a szervezeted, s ezáltal enyhül a probléma.
7.Masszírozd át a tarkódat, nyakadat, vállaid, hogy a feszülést megszüntesd. A befeszült nyaki izmok elszorítják az ereket, így a nem megfelelő véráramlás okozza a fájdalmat. Használj gyógynövényes krémeket, mellyel fokozhatod a vérkeringést a nyaknál. (borsmenta, sósborszesz, levendula, rózsaolaj, citromolaj)
8.A gyógyító légzés itt is segítségedre lehet! Hiszen az oxigén hiánya is képes lüktetést, fájdalmat okozni a fejedben. Tárd ki az ablakod, vagy menj ki a friss levegőre sétálni egyet!
9.S végül, de nem utolsó sorban, ne feledkezz meg az akupresszúra jótékony hatásáról sem!

Mit is kell tenned? A kézfejen található pontot, mindkét kezeden erőteljesen masszírozd 3-5 percig. Érezni fogod, ahogy kioldja a feszülést a fejedből. Aszpirin pontnak is nevezik, a fájdalomcsillapító hatása miatt. Minden típusú fejfájásra használhatod ezt a Jolly Joker pontot, de akár orrdugulásra, arcüreg problémákra is. A szemöldök közötti pontot a kínaiak „lezárás helyé”-nek nevezték el. Hunyd le a szemed, és a hüvelykujjaddal masszírozd 2-3 percig ezt a területet. Nyugtatja a migrénes fejfájást, jótékonyan hat szemedre, a szédülést csökkenti, és a magas vérnyomást is szabályozhatod általa, sőt még ránckezelésre is jó?

Most már nincs más dolgod, mint kipróbálni a fenti tanácsok közül valamelyiket, mindig azt, ami az adott körülmények között legegyszerűbben kivitelezhető. Ne feledd: három perc, ennyit is elég magadra szánnod, hogy megszabadulhass a fejfájástól, és nyugodtan folytathasd tovább tevékenységedet. A felsorolt kezelések nagy része a megelőzést is szolgálja. Ne feledd, először mindig próbáld meg a természetes utat választani – mellékhatások nélkül – így nem mérgezed tovább a szervezeted! Egészségedre!
Egészséget, jókedvet kívánok szeretettel: Sándor Szilvi Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre. Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése