2010. december 17., péntek

Di-di-di-di-didergek, mindig fázom, ha valaki nem melegít!


Jól tudjuk, a régi jó sláger nem a téli zúzmaráról szól, sőt, nem is a réteges, meleg öltözet hiányára céloz. Az érintés fontosságáról egy korábbi írásomban már említést tettem, most egy másik aspektusról szeretnék beszélni. Lehet, hogy Veled is előfordul néha, hogy, nem töltheted a napot kedvesed ölelő karjaiban, a tél márpedig kegyetlenül tiszteletét teszi,  dideregni mégsem szeretnél. Nézzük, ilyen körülmények között mit tehetsz, mivel érheted el, hogy tested a barátságtalanul hideg napokon se fázzon.
A kínai tanítások szerint, ha valaki didereg, reszket, akkor szervezetében felborult a jin-jang egyensúly. Meg is előzhető ez a kihűlés, sőt ha figyelmet fordítasz tested melegítésére a téli időszakban, akkor a mínuszok bizony hiába repkednek körülötted, nem tudják elrontani derűs, jó közérzetedet.
Mi minden melegíthet belülről?
Mozgás – napi 5-10 perc mozgás sokat segíthet. Végezz el egy jó pár guggolást, amivel felpumpálod a vért a testedben, s ennek hatására a vérkeringésed kiegyensúlyozott lesz. Így még a végtagjaid is felmelegszenek!
Vérpezsdítő paskolás – állj nagyobb terpeszben, picit lazítsd ki a tested, majd kezeidet dörzsöld össze, amíg picit felmelegszik. Majd jobb kezeddel kezd el átpaskolni a bal kezedet, a tenyeredtől haladj a hónaljig, a karod belső felületén. Majd a kézfejtől a kar külső oldalán a válladig. Érezd, ahogy felpezseg a bőröd. Ugyanezt végezd el fordítva is, bal kézzel paskold át a jobb karodat is. Most hajolj előre és mindkét tenyereddel kezd el a bal lábfejtől a lábaid átpaskolását egészen a fenékig, kívül-belül és elől-hátul is. Fordíts, és most jöhet a jobb láb! Szerintem itt már érzed, ahogy átjár a meleg, felpezsdülsz és elindul benned a lüktető energia. És most jöhet a törzsed! Először kiporolhatod a saját feneked, majd ütögesd végig a derekad, hátad, amíg csak eléred, s végül a hasad és a mellkasod is paskold át finoman. A végén néhány mély légzés a pocakba, s már le is vehetsz legalább egy réteg ruhát magadról!
Melegítő ételek – ha a mozgás nem lett volna elegendő, készíts melegítő hatású ételt. Ide tartoznak az olajos magvak (dió, mogyoró, tökmag) és azok préselt olajai. Szinte minden nemzeti konyha ismeri a gabonák belső „fűtőértékét”, közülük kiemelkedő a hajdina, a köles, a kukorica, a zab. A téli időszakban a hideg saláták helyett válaszd a hirtelen párolt, sült zöldségeket. Télen vágd nagyobbra a zöldségeket, ez megnöveli a főzési időt, így több vitamin tartalma marad meg az ételeidben. Szervezetednek ilyenkor szüksége van a melegebb ételekre, hiszen az emésztés tüzét segítened kell, hogy megtarthasd a jin-jang egyensúlyt. A melegítő ételek sorába tartozik még: a burgonya, a banán, rizs, körte, hagymafélék, retek, fokhagyma, baromfihús, marhahús. Használd ki a szezámmag fűtőhatását, s szórj minden salátára, szendvicsre!
Melegítő fűszerek – Télen használj több fűszert! Melegítő hatású fűszereink támogatják az immunrendszeredet is. Legyen otthon mindig: kakukkfű, torma, erős paprika, chilli, gyömbér, kardamon, bors, édes nemes paprika, szegfűszeg, szerecsendió, fahéj. Az indiaiak előszeretettel használják a chillit, mert segíti az emésztést, de arról sem feledkezhetünk meg, hogy „kiűzi” a hideget, a nedvességet a szervezetedből, így segít Téged át a téli hideg napokon. A fűszereket használhatod mártásokhoz, pirított kenyerekhez, szendvicsekhez, levesekbe, és amihez csak megkívánod őket.
Forrósító italok – Forró gyömbér ital megszínesíti az estéidet és még fel is fűt! A gyömbér afrodiziákum, valamint remek melegítő hatásának köszönhetően segít a náthás időszakban, a köhögést csillapítja és erősíti az immunrendszered. Melegítő hatású a zöld és a fekete tea is, a kis mennyiségben elfogyasztott bor, akár forralva sok fahéjjal, szegfűszeggel. Forró gyömbér ital: reszeld le a friss gyömbért, tűzön forrósíts fel egy kis mézet, ezen pirítsd át a gyömbért, egy kis fahéjat, szerecsendiót, majd öntsd fel forró vízzel. Pár percig forrald, majd lezárás után ízesítsd pár csepp citrommal. Melegen és langyosan is fogyaszthatod, csodás az illata!
A kínai hagyomány szerint veséink őrzik a velünk született csít (életerőt). Ezért mindig fontos, hogy figyelj veséid állapotára. Tartsd melegen a veséid (az egész derekad) egy meleg sállal, vagy vesekötővel. A talpunkon helyezkedik el a vese meridián induló pontja, ezért mindig figyelj talpaidra, tartsd őket melegen, ne hagyd, hogy ezen a ponton keresztül „beszökjön” a hideg a vesékbe. Ezzel megelőzheted a meghűlést, a felfázást. Amennyiben betartod a fenti tanácsaimat, karban tarthatod a benned levő életenergiát, és a jin-jang egyensúlyt, megelőzve ezzel a betegségeket. Melegítsd magad kívül-belül, hogy a mínuszok ne gyengíthessék le a szervezetedet!
Egészséget, jókedvet kívánok szeretettel: Sándor Szilvi 
Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre. Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése