2010. december 22., szerda

„Csodálatos Négyes Fogat” - Támogató téli eledeleink receptekkel


Tündöklő fehér hópelyhek selymesen cirógatják arcodat, s a hűvös szél ölel téli barátként. Visszavonhatatlanul itt a tél, a karácsony ünnepi hangulata lassanként belengi lelked. Mindenki szeretné egészségesen, energiával telten megélni a hosszú téli hideget, a számtalan hólapátolást, a nagy családi szánkózásokat és a meghitt karácsonyi estéket. Te is kíváncsi vagy, hogy milyen finomságokkal támogathatod a magad és szeretteid immunrendszerét, hogy élvezhessétek a téli hónapokat? Jó hírem van számodra: a „Csodálatos Négyes Fogat” Neked is rendelkezésedre áll, hogy támogasson ebben a törekvésedben, s Te is bátran felveheted őket a karácsonyi menübe is!

CÉKLA – gyönyörű lilás ragyogásával nem csak lelkedet színesíti, hanem vérsejtjeidre is serkentő hatással bír. Vérszegények nélkülözhetetlen eledele! Antioxidáns összetevőivel hatástalanítja a szabad gyököket, így segít a különböző rákbetegségek esetén is. Egyensúlyban tartja a sav-bázis szintet a szervezetedben. Májad méregtelenítését és a vízhajtást fokozza, így segít a téli fogyókúráknál is. Az influenzás időszakban a friss cékla leve erősít, a meghűlés ellenszere. Klinikai vizsgálatok szerint néhány hetes céklalé-kúra jelentős vérképjavulást hoz, még a kemoterápián átesett betegek esetén is. A kúrához biológiailag tiszta céklát válassz! Magas folsav tartalma miatt kismamák is fogyasszák bátran, hiszen ezzel magzatuk védelmére kelnek. S a cékla levelét és szárát is felhasználhatod saláták, levesek készítésénél.
Milyen finomságot készíthetsz céklából?
Frissen reszelve szinte bármilyen salátához keverheted. Reszelt almával, egy kis mézzel pedig egyenesen fenséges íze lesz, s még az emésztőrendszered is hálás lesz érte.
Fokhagymás sült cékla – egy cserép- vagy üvegtál aljára önts egy kis olívaolajat, a megpucolt, hasábokra vágott céklát helyezd el a tál alján. 2 fej fokhagymát szedj gerezdekre, hagyj rajtuk egy kevés héjat, így szórd a céklák közé. Hints rájuk sót, színes borsot, rozmaringot és mehet kb. 1 órára a forró sütőbe. Köretként kiváló, önmagában, finom fokhagymás pirítós mellé egyszerűen tökéletes!
FEKETE RETEKkülsőre nem annyira megnyerő eme téli hősünk, mint fentebb említett barátja, a cékla, de ő szintén elengedhetetlen résztvevője minden egészségtudatos háztartásnak. Erős aromája a torok kéményseprője. Csillapítja a köhögést, enyhíti a rekedtséget, s minden típusú légúti megbetegedés házi gyógyszere lehet lereszelve. Sőt, ha szeretnél megszabadulni fogköveidtől, akkor egy vékony fekete retek szeletet rágcsálj hosszasan és tarts a szádban 5-10 percig. A retek nedve oldja a fogkövet, különösen, ha többször megismétled! A friss fekete retek kiváló az epe problémákra, segíti a gyomornedvek elválasztását is. Már az ókori egyiptomiak is használták ezt a növényt az egészségük javítására. Magas a C-vitamin, B1-vitamin tartalma, jó antioxidáns, gazdag vasban, foszforban, kalciumban. Több hetes reteklé-kúra segíthet az epekőnél, epegyulladásnál, májzsírosodásnál.
Egészséges finomság fekete retekből!
Reszeld és sózd le, hagyd egy fél órát pihenni a hűtőben, s utána használhatod különböző salátákhoz. Nagyon passzol hozzá a főtt tojás reszelve, egy joghurtos öntettel, hagymával. Remek kiegészítője a szendvicseknek, sült húsok mellé pedig emésztést serkentő hatása miatt nem csak finom, hanem hasznos kísérő lehet. Teheted levesbe is a zöldségekkel együtt, karalábéhoz hasonló íze lesz.
Ha kivájsz egy nagyobb retket, és a mélyedésbe mézet töltesz, 24 óra hűtőben pihenés után, a méz átveszi a retek értékeit, s kiválóan tisztítja a torkodat, hűsíti a fájdalmat, s még finom is.

SÜTŐTÖK – a finom és elbűvölő napsárga sütőtök véd a téli hidegtől, a megfázástól, s még a szívedet is felmelegíti. A-vitamin tartalma kiemelkedő, valamint foszfor, kalcium és magnézium is nagy mennyiségben fordul elő benne. Gyulladásos betegségeknél (tüdő, torok, meghűlés, petefészek gyulladás) a tök narancsszínű leve erős gyógyhatással bír, elsősorban A-vitamin tartalma miatt. Az asztmatikus köhögést is csillapítja, a hüvelyfolyást is megszüntetheti. Kálium és kalcium tartalma a szívbetegségek nagy támogatója. A tök magjából készült olaj a prosztata problémák és a hólyaggyulladás legjobb ellenszere. Serkenti a májat, az emésztést, erősíti az immunrendszert, s még látásodra is pozitív hatással bír.
            Sütőtök nem megszokott módon!
Fokhagymás sült tök: Egy hosszúkás sütőtököt vágj kettőbe, és vékonyan szeleteld fel. Tepsiben kiterített sütőpapírra helyezd egymás mellé, forró sütőben süsd meg pirosra, majd fordítás után kend be a következő eleggyel: fél dl olívaolaj, összetört 4-5 fokhagyma, só, bors. Ezután süsd készre a forró sütőben, forrón és kihűlve is isteni! Mozzarellával még különlegesebbé teheted!
Vágj vékony csíkokra sütőtököt, s más számodra kedves zöldségeket és készíts egy márványsajtos mártogatóst. Partik kedvenc eledele lehet, s még egészséges is!               
BIRSALMA – az ókoriak a szerelem és a termékenység jelképeként tisztelték ezt a fanyar és különleges illatú gyümölcsöt. A birsalma őszi növény, azonban hűvös és száraz helyen hosszan eltartható, s megillatosíthatod vele a téli estéket. Emésztésed serkenti, székrekedéses panaszokat csökkenti, ezért aranyeres panaszoknál segítségedre lehet. A köhögést is csillapítja, valamint a menstruációs görcsöket és a reumás fájdalmakat enyhíti. Görcsoldóként leginkább friss levét használhatod.
            Illatos eledel a birsalmából!
Birsalmasajt, birslekvár és még illatos likőr is készíthető belőle. Finom kiegészítője a téli gyümölcsökből készülő kompótnak, amit szegfűszeggel, fahájjal és szerecsendióval ízesíthetsz.
Rakott birses káposzta: Vajazz ki jól egy hőálló tálat, amelybe rétegezd a következő finomságokat: az aljára vékonyra szeletelt birsalma kerül, rá felszeletelt hagymakarikák, babérlevél, só, bors. A következő réteg szeletelt, elősütött csirkemellből álljon, rá mehet egy réteg megmosott savanyú káposzta, majd újból a birs, s így rétegezd, míg a tálad megtelik. A végén pedig öntsd nyakon egy finom tejfölös fűszeres öntettel (tejföl, a sült husi szaftja, só, bors, pici víz). Mehet a sütőbe, s 1 órán keresztül lefedve, majd nélküle még negyedórát süsd. Illatos és egészséges finomság lesz, akár az ünnepi asztalra is kerülhet!

Remélem sikerül ezekkel az ínycsiklandó receptekkel arra buzdítanom Téged, hogy télen se hanyagold a zöldségeket, gyümölcsöket, persze figyelve arra, hogy épp mire van szüksége szervezetednek. Irány a piac, keresd és találd meg ezeket a kevéssé ajnározott, de hihetetlen teljesítményre képes, finom és hasznos téli zöldségeket és gyümölcsöt, a „Csodálatos Négyes Fogat” főszereplőit! (További hasznos tanácsok az ünnepekre)

Kívánok ezzel egészséges és szeretettel teljes Karácsonyi Ünnepeket! Sándor Szilvi

Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek, iratkozz fel hírlevélre. Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése