2010. szeptember 20., hétfő

Nagyanyáink elfeledett titkai

Hogyan is kérdőjelezhetnénk meg nagyanyáink bölcsességét? A régi, sok generáción keresztül gyűjtögetett, természet közeli tudás őrzői voltak ők, a kézenfekvő és könnyen kivitelezhető praktikák ismerői, amelyeknek segítségével megoldották a háztartás körüli feladatokat, ápolták és kúrálták a családot.
Ennek a tudásnak egy kis szeletével most Te is megismerkedhetsz, ha velem tartasz. Egy olyan jó tündért mutatok be Neked, amit könnyedén használhatsz a konyhádban, a fürdőszobában, a hűtődben és nem utolsó sorban saját magadon, sőt még fogyaszthatod is, egészséged védelme érdekében. Hogy ki is ez a jótevő? Hallottál már róla, futólag ismered is talán, de most ismerkedj meg közelebbről is vele, az elfeledett szódabikarbónával!
Számtalanszor bebizonyosodik, hogy a problémákra, gondokra a legegyszerűbb megoldás a legkedvezőbb is egyúttal. Most elárulom, hogy miért érdemes otthon szódabikarbónát tartanod, s hogy milyen sok probléma remek megoldója lehet ő. Kezdjük az egészségeddel! 

Gyomorégés, felfúvódás és székrekedés esetén 2 dl vízhez egy teáskanál szódabikarbónát és pár csepp citromlevet tegyél, jól kavard össze, s mikor pezseg, idd meg. Fél órán belül könnyít a gyomrodon, oldja a görcsöket és segíti a gyomor kiürülését, mely által a puffadásod is enyhülni fog.
Sokat hallhattál már a szervezet elsavasodásáról, mely okozhat immungyengeséget, fáradékonyságot, rossz emésztést, elhízást, candidát, ízületi- és izom problémákat, alvászavarokat, cellulitiszt, allergiát, súlyosabb esetben daganatos betegségeket. Számtalan diéta segít abban, hogy a szervezeted lúgosítsd, de ne feledkezz meg a szódabikarbóna hatásáról sem. Tudományos kutatások is alátámasztják (Dr. Tullio Simoncini római onkológus), hogy ez a jótékony szer vízben oldva könnyen felszívódik, lúgosító hatást fejt ki a belekben és a vérben is. A szervezeted méregtelenítheted egy 2 hetes kúrával, mely során naponta kétszer, étkezés előtt egy teáskanál szódabikarbónát vízzel feloldva elfogyasztasz. Súlyosabb esetekben végezz beöntést szintén szódabikarbónás tisztított langyos vízzel. Az étkezések után kiöblítheted a szádat is ezzel az eleggyel, mely megszűnteti a száj szárazságát és savasságát.

Fáradt, feszült izmaidat könnyedén kilazíthatod egy meleg fürdővel. A napi stresszt és problémákat magad mögött hagyhatod, ha este a fürdővizedbe teszel 1 kanál szódabikarbónát, 3-4 kanál tengeri sót és egy kis illóolajat (levendula, citromfű, rozmaring). Kioldja a feszültséget, ellazítja a hátizmaid, nyugtat és hozzásegít a pihentető alváshoz.

Lássuk, hogy mit tehetsz szépségedért a remek házi tündérünkkel! Ki ne szeretne ragyogó fehér mosolyt, drága beavatkozások nélkül? Gondolom Te is! S hogy mit kell tenned? Egy kis csészébe tegyél 1 kávéskanál szódabikarbónát, cseppents hozzá 1-2 csepp citromlevet, vagy mentás illóolajat, pici vizet, keverd össze és fogkrém helyett máris használhatod a jól bevált mozdulatokkal. Azon túl, hogy könnyedén eltávolíthatod vele a lerakódott szennyeződéseket, a szád savbázis egyensúlyát is megtarthatod, valamint a kellemetlen szagokat is legyőzheted általa. 
S ha már a fogaid fehérek és csillognak, miért hagynád ki körmeid ápolását! Ha átdörzsölöd szódabikarbónával (pici vízzel hígítva), hetente kétszer a kéz- és lábkörmeid, gyönyörűen kifehérednek, megerősödnek, és a körömágy is egészséges és puha lesz. Az egész kezedet lemoshatod ezzel a keverékkel, lágyítja és finomítja a kézbőrt, eltávolítja a szennyeződéseket és fertőtlenít! A könyöködet se felejtsd ki! Sőt, ha a talpaidat sós és szódabikarbónás vízben áztatod, egy idő után elfelejtheted a bőrkeményedéseket, a lábgombát és a fáradtságot is!
Biztos találkoztál már a korpa kellemetlen jelenlétével. Ha szeretnéd elkerülni, hogy állandóan az inged, zakód gallérját kelljen ellenőrizned, szabadulj meg a korpától a szódabikarbóna segítségével. Mivel remek fertőtlenítő és gombaölő hatása van, ezért segíthet a korpás hajbőr ápolásánál is. Hajmosás előtt 10 perccel, szódabikarbóna porral dörzsöld át a fejbőröd, hagyd rajta egy kis időre, majd moss hajat. 2-3 kezelés után a fejbőröd egészséges lesz, nem zsírosodik és a korpát is elfelejtheted!
Nem fogytunk még ki a csodatévő szer jótékony hatásaiból! Sőt! Szeretnéd környezettudatosan tisztán tartani lakásod, ruháid? Ha igen, mindenképp tarts otthon nagyobb mennyiségű szódabikarbónát! 
A már említett fertőtlenítő hatása miatt nagy szolgálatot tesz egy kis pamut zacskóba, vagy tálkába rejtett szódabikarbóna a hűtődben. Elveszi a kellemetlen szagokat, frissen tartja a levegőt ott. kéthetente tedd ki kicsit a napra és a szélre, hogy felfrissüljön. 1-2 hónapig is könnyedén dolgozik a hűtődben.

A foltok eltávolításának nagy mestere. Kávé, alkohol, zsírfolt, mind meghátrál! Szódabikarbónát pici vízzel feloldasz, és a foltokra kened. Fél óra múltán kimoshatod őket. Mosógépben is használhatod 1:1 arányban a mosóporral keverve. Gyönyörűen tisztítja a fehér ruhákat, és lúgosító hatása miatt védi a mosógépedet a vízkőtől is, valamint jó tartást biztosít a ruháknak. 
A sütődön, vagy serpenyőkön található makacs szennyeződéseket is legyőzi. Például a még meleg sütőd falára kenj fel vízzel oldott szódabikarbónát. Mire kihűl a sütő, megszárad a szódabikarbóna is. Langyos, ecetes vízzel dörzsöld le a falról, mellyel a szennyeződések teljesen leolvadnak. A sütő lapján is és a serpenyőkön is használhatod ezt a megoldást.
Fürdőszobádban pedig az ecettel kerülhetnek jó barátságba, hisz közösen képesek megtámadni a csempéden, a vécékagylódban és a csapok körül megbújó vízkövet. Ha van egy kiürült spricnis flakonod, tölts bele 1:1 arányban ecetet és vizet, ezzel fújd be a problémás területeket, majd szórj rá szódabikarbónát. Hagyd, hogy pezsegjen kicsit, majd a jól ismert dörzsivel könnyedén lemoshatod a szennyeződéseket, vízköves felületeket. 
Ahhoz, hogy élvezhesd nagyanyáink sokoldalú csodaszerét, nem kell mást tenned, mint elmenni egy hozzád közel eső patikába. Itt Te is beszerzed a saját otthoni adagodat. (Egy kiló ára kb. 400-500,- Ft, s a patikai változat tisztább, mint az élelmiszer boltokban található szódabikarbóna). Én a helyedben máris szaladnék a patikába, hogy élvezhessem a nyugtató és lúgosító hatását már az esti fürdőzésnél is. Egészségedre!

Egészséget, jókedvet kívánok szeretettel: Sándor Szilvi Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre. 
Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése