2010. március 22., hétfő

Húsvéti megvilágításban: a sonka és a torma


Hogy mit is jelenet a húsvét szó? Az ember nem is gondolná, milyen logikus szóösszetételről van szó. A hagyományok szerint az emberek 40 napos böjtöt tartottak, Jézus negyven napos sivatagi tartózkodásának emlékére. A negyven napos böjt idején tilos volt a hús és a tojás fogyasztása, ezzel vállaltak az emberek önmegtartóztatást szellemi vezetőjükkel. Jézus feltámadását, re-inkarnációját, újbóli testet öltését ünnepelve, húsvét vasárnapján ettek először húst. „hús-vét”, azaz az emberek húst vettek magukhoz ezen a szép ünnepen.

A 40 nap alatt készült el a téli disznóvágásokból a füstölt sonka, mely ennyi idő alatt tökéletesre érett, s méltó része lett a húsvéti menünek, a tojás, és a bárány mellett. Te se feledkezz meg erről a nagyszerű étekről. S hogy miért ne?

A füstölt sonka magas kálium tartalma fontos az izomműködéshez, a szíved és a veseműködésed támogatja. Megtalálható benne a B6 vitamin, mely az idegrendszer legfontosabb segítője, ezenkívül kedvezően hat bőröd állagára, a hajad minőségét javítja, az agyműködésedet fokozza, és a fehérjék anyagcseréjét is erősíti. Magas az energiatartalma (370kcal/100g), azonban a zsír és a koleszterin tartalom is magas lehet, ezért válassz minél soványabb sonkát, s tarts mértékletességet. A füstölt sonkák általában magas sótartalommal bírnak, melyet csökkenthetsz, ha beáztatod langyos vízbe pár órára, a főzés előtt, vagy egyszerűen bő vízben főződ meg, hogy a fölösleges só kioldódhasson belőle.

Tálalhatod meleg főételként, vagy a hidegtálad részeként, a friss zöldségek, a torma és a tojás mellett. Készíthetsz fűszeres-tormás sonkatekercset, wokban megsütheted finom ropogós zöldségekkel együtt. Készíthetsz a sonka mellé isteni szószokat: tejszínes torma szószt, currys-mustáros öntetet, de fogyaszthatod puha, foszlós kaláccsal, vagy akár savanyú káposztával is.  Szabad a vásár, minden a képzeletedre van bízva!

Ne feledkezz meg, az ezer-baj gyógyítójáról, a tormáról. Nem is gondolnád, hogy ez a csípős-fanyar gyökér mennyi betegséget, problémát képes javítani, gyógyítani és még finom is! Sok helyen a tormát az egészség szimbólumának tartják. Kutatások bizonyították kitűnő vírus- és baktériumölő hatását, melyet lereszelése után fél napig is képes megőrizni. A csípős illóolajának belégzése tisztítja a légutakat. Lereszelve mézzel összekeverve segít a hurutok feloldásában, csökkenti a torokgyulladást, kitisztítja a felső légutakat. Kis mennyiségben fogyasztva jó hatással bír a TBC-re, az asztmára, nyirok- és májbántalmakra. 
Képes a vérnyomást csökkenteni, remek vízhajtó és vértisztító a tisztítókúrák idején is. Magas rosttartalma miatt tisztítja a beleket, és a rákellenes táplálkozás kiemelkedő szereplője, a brokkoli, a kelkáposzta mellett. Magas az A-vitamin tartalma, mely erős antioxidáns hatással bír. Őseink reumájukat torma és pálinka elegyével csillapították (nem belsőleg :-), egy maréknyi tormát fél liter pálinkában áztatták 1-2 hétig, leszűrték, és ezzel kenték be a sajgó testrészeket. A sok fizikai állapotjavítás mellett a lelkünket is ápolja, erősíti: megtisztítja az érzelemvilágod, erőteljesen felszámolja a tompaságot, a tunyaságot, könnyít a lelki terheiden és fokozza az életerőd. Rugalmassá tesz, kiszabadít a beszűkült lelki állapotból, megszünteti a szorongást, a félelmet és bátor szívűvé tesz.

Szerintem nem is kell több érv, és adat ahhoz, hogy a torma ne csak a húsvéti asztalodon kapjon helyet, hanem az év többi napján is gondolj rá, amikor a piacon vásárolsz, vagy mikor ültetsz a kertedben.

Következő írásomból megtudhatod, hogy mi volt a bárány szerepe, s nem hagyom ki az egyéb egészség-tippeket sem, amit még Húsvétkor is érdemes betartani!

Egészséget, jókedvet kívánok szeretettel:

Sándor Szilvi

Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek, iratkozz fel hírlevélre.

Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése