2010. március 30., kedd

Az egészséges húsvéti kiegészítők varázsa


Te is tudod, hogy a fő fogások mellett, az igazi ünnepi hatást sokszor az apró kiegészítők és a tálalás módja teremtik meg. Hogyan érheted el, hogy ez a húsvét más legyen, mint a többi? Próbálj figyelni a finom ízek mellett arra is, hogy egészséges kiegészítőket válassz a menü mellé.

Vegyük sorra, hogy mi minden szokott a húsvéti asztalon előfordulni a sonka és a tojás mellett. Régi szokásokhoz híven a sonkát friss, foszlós kaláccsal tálaljuk, de előkerülnek a ropogós fehér kenyerek, a cukros és kelt sütemények. A gyerekek csokitojást majszolnak, az ebéd után bor és sör folyik. A férfiak a locsolkodás során minden háznál megisznak egy kupicával, és hogy a menetrend szerinti utolsó nagynéni se maradjon locsolás nélkül, a feketekávé is nagy mennyiségben fogy. Felcserélheted ezeket egészségesebb étkekre, hogy a káros hatásokat csökkentsd, és a telítettség érzet ne árnyékolja be az ünnepet.

A foszlós kalács fontos része volt a régi húsvéti ünnepnek. Az asszonyok a kalácsot elvitték a templomba, hogy a pap megáldhassa. Ezt a felszentelt kalácsot osztották szét a családban, hogy mindenki egészséges és termékeny legyen a következő évben. Egészségesebbé teheted a kalácsod, ha elkészítésénél növényi tejet használsz, teljes kiőrlésű lisztet, kakaó helyett pedig karobport.

A fehér kenyeret és péksütiket is könnyen elhagyhatod. Tökéletes pékáru készíthető teljes kiőrlésű vagy durum lisztekből, korpából. Használj hozzájuk magvakat (szezám, lenmag, tökmag), hogy a tápértékük hasznosabb legyen, s a külcsínynek is kedvezhetsz ezzel. Számos keksz receptet találhatsz, melyek gabonapelyhekből, aszalt gyümölcsökből készülnek, mézzel, s nem cukorral. Érdemes könnyebben emészthető gyümölcsös, vagy pudingos sütiket készíteni a nehéz vajas krémek helyett. Édesíthetsz sztíviával (jázminpakóca), édesítővel vagy a nagyon értékes nyírfacukorral.

A gyerkőcöknek a csokitojásból csak keveset, ne hagyd, hogy egész nap csak csokit majszoljanak. Készíthetsz kókuszgolyót, keksz-gömböket, amit szépen becsomagolva, csokitojás helyett adhatsz gyermekeidnek. Szerezz be jó minőségű csokoládét (min. 70% kakaótartalommal), ezt olvaszd fel, tegyél bele természetes édesítőt és ezzel bevonhatod a pelyhekből készült kekszet, vagy akár a kókuszgolyókat, s máris elrejtheted őket a fűben, bokrok alatt, hogy együtt vidáman megkereshessétek a nyuszi ajándékait.

Készíts az asztalra feldíszített, alkoholmentes ínycsiklandó italokat, mely segít elkerülni, hogy az asztaltársaság a bor, vagy a sör felé nyúljon azonnal. Válassz ki egy szép kancsót, tegyél bele bodzaszörpöt, lime levet, apróra vágott mentát és gyömbért, édesítheted még mézzel, öntsd fel hideg vízzel, és díszítsd a kancsó szélét mentalevéllel, citromkarikával. Segíti az emésztést és felfrissít. Annyira finom, hogy rögtön két kancsóval készíts!

Ne feledkezz meg az olyan finom kiegészítőkről, mint a télálló alma, körte, az aszalt gyümölcsök. Friss zöldségekkel (retek, répa, paradicsom, paprika, spenót) segíted az emésztésed, a rostjai tisztítják a beleket, vitamin- és ásványi anyag tartalmuk pedig táplál és feltölti szervezeted.

Ha a sok finomság láttán, nem sikerül visszafognod magad, fordulj a lúgosító és emésztést serkentő szódabikarbónához, melyből 1teáskanállal keverj 2dl tiszta vízhez, pici citromlével és pezsgő állapotában idd meg. A telítettség érzetet csökkentheted a hasi légzéssel, egy kiadós sétával a friss tavaszi levegőn, és bevetheted az akupresszúrás pontokról  tanultakat is. 

Remélem, sikerült Téged is a húsvétra hangolni, s talán megérezted azt is, hogy ez nem egy üres esemény, ami csak a féktelen evésről szól. Remek alkalom a húsvét előtti elcsendesedésre a böjt, mely után nagyobb örömmel élvezheted az ételek finomságát. A húsvéti készülődés lehetőséget nyújt, hogy gyermekeiddel, vagy barátaiddal készítsd el a piros tojásokat, vagy egy szép asztali díszt. Öltöztesd díszbe az otthonod, a lelked, és ünnepelj szeretteiddel.

Egészséget, jókedvet kívánok szeretettel:

Sándor Szilvi

Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre.

Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése