2009. december 20., vasárnap

9 egészség-tipp a szeretet ünnepére


A karácsony, a Szenteste az egyik legmeghittebb ünnepe az évnek. Remek alkalom, hogy családoddal, szeretteiddel töltsd ezeket a különleges napokat. Azonban, ahogy ilyenkor vendégségből vendégségbe járunk, bőségtáltól-bőségtálig haladunk, a kísértés hihetetlenül nagy. Mindenki a legfinomabb ételekkel, süteményekkel és italokkal vár, aminek esetenként nem könnyű, máskor teljességgel lehetetlen ellenállni. Így aztán az ünnep fényét könnyen beárnyékolhatja a folytonos telítettség érzés vagy puffadás netán hányinger, rosszabb esetben egy gyomorrontás. Hogyan kerülheted el, hogy az ünnep rémálommá váljon?


Íme néhány tipp az egészséged érdekében:

-          A cukros, túl édes sütemények helyett válaszd az egészséges sütiket, ha magad sütsz, édesíts mézzel, fruktózzal vagy sztíviával. Fehérliszt helyett használj teljes kiőrlésű liszteket, pelyheket. Készíthetsz aszalt gyümölcsökből finomságokat, vagy zabpelyhes szeleteket, kókuszos-diós golyókat, vagy banánnal édesített muffint. A kekszeket feldobhatod magvakkal, diófélékkel.

-          Csokoládéból válaszd a jó minőségű, minimum 70% kakaótartalmú finomságokat. Hidd el, megéri!

-          Válassz idényjellegű zöldségeket, gyümölcsöket. A grapefruit segíti az emésztésed, és a zsírok lebontását is meggyorsítja. A savanyú káposzta emésztésjavító, magas C-vitamintartalmú eledel. A sütőtököt megsütheted cukor nélkül, kis fokhagymás olívaolajjal, mely gazdag rostokban, vitaminokban, ezáltal segít a székrekedésben, és hihetetlenül nagy a tápértéke. Ne feledkezz meg a rostos körtékről sem!

-          Az asztalodon szaloncukor helyett/mellett legyen mogyoró, dió, aszalt gyümölcs, birsalmasajt. Formabontó szaloncukrot saját kezűleg is készíthetsz: aszalt gyümölcsöt, vagy magvakat jó minőségű és kevés cukortartalmú csokoládéba mártasz. Miután kihűlnek, becsomagolhatod az ízlésed szerint összeválogatott színes papírokba, és már díszítheted is a karácsonyfát az egyedi, saját készítésű szaloncukrokkal.

-          Étkezések után megihatsz egy pohár száraz bort, mely emésztést serkentő hatású – persze csak kis mennyiségben J. Természetesen a legjobb, ha kerüljük az alkoholt, helyette fogyaszthatsz gyümölcsturmixot, zöldségleveket, vagy egy ízletes limonádét mely szintén segíti a zsírok lebontását, és a puffadást is megelőzheted segítségével. Az ünnepi limonádéba tegyél apróra vágott mentalevelet a citrom és a lime rostjai mellé, reszelj hozzá kis mennyiséget a citrusok illatos héjából, s édesítsd narancslével, vagy mézzel. 

-          Ne feledkezz meg a mozgásról sem! Egy 30 perces séta a friss levegőn csodát tesz majd veled. Vidd magaddal a párod, gyermeked. Egy kiadós hógolyó csata, vagy egy szánkó verseny jó alkalom lehet, hogy szeretteiddel örömteljes pillanatokat tölts együtt. A friss levegőn való légzés, mozgás erősíti a szervezeted, fokozza az anyagcseréd.

-          Ha mégis engednél a töltött káposzta és a krémes sütik csábításának, és már az ünnepi limonádé sem segít, akkor 2dl vízbe tegyél egy kiskanál almaecetet és szódabikarbónát, keverd fel és hajtsd le! Az íze nem csábító, de a hatás nem marad el. Lúgosít és enyhíti a puffadást.

-          Ha megterhelted az epéd, a gyomrod a zsíros ételekkel igyál egy csésze, forró zöldteát, egy kesernyés gyógyteát (gyermekláncfű, articsóka), vagy fogyassz el egy pohár illatos borsmenta teát.

-          Végül pedig, jusson eszedbe, hogy az akupunktúrás pontok mindig rendelkezésedre állnak: harmonizálják tested működését, serkentik az emésztésed, megkönnyítik a nehéz perceket, segítenek hányinger és telt, feszülő gyomor esetén is. Frissítsd fel ismereteidet a korábbi bejegyzésemből: 3 legfontosabb akupresszúrás pont.

Remélem, hogy az egészség-tippek hozzájárulnak ahhoz, hogy a karácsony tényleg valódi ünnep legyen számodra. Kívánom, hogy szeretettel teli, békés pillanatokat tölthess családoddal, barátaiddal, s éljétek meg együtt a Karácsony igazi szentségét!

Egészséget, jókedvet kívánok, szeretettel:

Sándor Szilvi


Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre.

Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése