2009. november 29., vasárnap

Hogyan kerülheted el a reggeli fáradtságtot?


Egy átlagos munkanap reggelén felébredsz, és fogalmad sincs mi történik veled. Elvileg lehetnél akár kipihent, üde és friss is, de most nem ezt érzed. Előző este a szokásos időben feküdtél, majd átaludtad az egész éjszakát, most mégis fáradtnak és fásultnak érzed magad. Sajognak a csontjaid, görcsösek az izmaid, és reggel a tükörben alig ismered meg magad. A nap döcögősen indul, a munkahelyedet pedig legszívesebben elkerülnéd. Ismerős Neked is ez az érzés?


Pár egyszerű szabály betartásával javíthatsz az alvásod minőségén, a reggeli ébredést pedig könnyebbé és vidámabbá teheted.

Ha a napi teendőktől, stresszes helyzetektől szorongsz esténként, s ez megakadályoz abban, hogy könnyen zuhanj álomba, akkor javaslom, hogy esténként a lefekvés előtti órákban fogyassz el egy forró komló vagy citromfű teát.  Különösen jó hatású a leforrázott édeskömény-gyömbér-kardamon keverék. Ezek a teák segítenek feloldani a szorongásokat, így mély és nyugodt alvást biztosítanak. A citromfű tea nyugtat, nem álmosít, ezért nagyon jó ötlet, ha bepakolsz egy kis üveggel a táskádba is, és ezt napközben elkortyolgatod. Különösen akkor érdemes megpróbálni, amikor tudod, hogy szükséged lesz a higgadtságodra és a nyugalmadat meg kell őrizned.


A nyugodt alvást elérheted, ha lefekvés előtt elvégzel egy rövidebb, könnyed meditációt, melynek segítségével elengeded a nap problémáit. Párologtass a szobádban olyan illóolajokat, melyek nyugtató hatással bírnak, oldják a szorongást és óvják a lelkedet. Már a fürdővizedbe is csöppenthetsz belőlük néhány cseppet a jobb hatás eléréshez. Ilyen például a levendula, citromfű, macskagyökér, rózsa. A reggeli ébredésnél a meleg takaró alatt pedig végy pár mély levegőt, figyelj arra, hogy a hasad is megemelkedjen a belégzéskor. Gondolj arra, hogy a mai napon mindent nyugodtan, és vidáman fogsz kezelni, s rendkívül hatékonyan végzed a napi munkákat, úgy hogy estére nem fáradsz el. 

Tudom, hogy az élet egyre nagyobb elvárások elé állít minket, ezért ugyan nehéz megvalósítani a korai lefekvést, de pont ezért érdemes arra is odafigyelned, hogy éjfél előtt mindenképp ágyba kerülj. A legjobb és legpihentetőbb alvás vár rád, ha már 10 körül az ágyban vagy. A kínai orvoslás rendszere szerint este 10 és hajnal 4 között zajlanak le a testünkben a méregtelenítés legfontosabb lépcsői, valamint a sejtek regenerálódása ekkor történik a legaktívabban. Ha ebben az időszakban fent vagy, felborulhat az anyagcseréd, mely hosszú távon számos negatív hatással lehet az életedre. Ha megfogadod a tanácsom, s korán fekszel, akkor azt fogod érezni, hogy erősödik a szervezeted, nő az energiaszinted, s nem kell már kora reggel serkentő italokkal kezdened a napot!


A nappali kávé, koffein és egyéb serkentő italok fogyasztását csökkentsd le – hiszen ezek mesterséges anyagok, gyorsítják az öregedési folyamatokat, hosszú távon tönkreteszik a természetes bioritmusod, és felborul a harmónia a szervezetedben.  A méregtelenítésre egyre több energiát használ fel a tested, amitől sajnos egyre inkább fáradtnak érzed magad, s már hiába növeled ezeknek az anyagoknak a bevitelét, nem segítenek, sőt! Ezért javaslom, hogy helyettük fordulj a természetes anyagok felé, valamint a fentebb említett pihentető korai alvást válaszd. Ha mégsem sikerül ágyba kerülnöd éjfél előtt, akkor napközben segíthet a gyömbértea, a fahéj és a szegfűszeggel ízesített teák, a borsmenta tea, a zöld teák fogyasztása, melyek erősen felpezsdítik a tested, fokozzák a vérellátást, s ezáltal nagyobb lesz a teherbíró és koncentrációs képességed is. Fáradtság esetén fokozd a vízbevitelt is alacsony ásványtartalmú vízzel, hiszen ez is hígítja a vért, fokozza az anyagcseréd, s frissít is. A vizet feldobhatod egy kis frissen facsart citromlével és mézzel, amitől nem csak kellemes íze lesz az italodnak, hanem a bennük levő csodálatos összetevők jótékony hatásait is élvezheted.

Ne felejtsd el a korábbi írásokból már megismert 3-1-2 meridián torna és jógalégzés csodás gyógyító és frissítő erejét, melyet a munkahelyeden vagy a reggeli indulás előtt is könnyűszerrel elvégezhetsz. Ennek eredményeként nagyobb erővel és lelkesedéssel kezdheted el az előtted sorakozó tennivalók megvalósítását.


Ugye, hogy nem nagy idő és energiaráfordítás ez ahhoz, hogy teljesebb életet élhess!? Biztos találsz olyan módszert, amely a Te napjaidat is megkönnyíti, amely által könnyebben és mélyebben alhatsz, s a reggeli ébredés már nem fog gondot okozni.
Amennyiben komolyabb alvási nehézségekről és egészségügyi problémákról van szó, kérlek, fordulj hozzám bizalommal e-mailben vagy személyesen a rendelőmben.


Egészséget, jókedvet kívánok szeretettel:
Sándor Szilvi

Ha a továbbiakban is szeretnél értesülni az újabb egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimről, kérlek iratkozz fel hírlevélre.Kérdésed, véleményed van az olvasottakkal kapcsolatban? Itt megírhatod comment formájában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése